انواع پروژههای اجرایی
از آنجا که مجریان طرحها به انواع خاصی از تاسیسات احداثی علاقه مند هستند، لذا آنان باید از چند و چون همگانی و پیشینه صنایع مربوط آگاه باشند. به طور کلی کارفرماها توان بیشتری برای اعمال قدرت در صنایع اجرایی یا ساختمانی در اختیار دارند تا آنچه که خود تشخیص میدهند و آگاهی دارند. زیرا آنان با هر یک از اقدامات خود، میتوانند عامل ایجاد یا ناوبدی امگیزش جهت نوآوری، بازدهی، و کیفیت ساختمانی باشند. معمولاً تمامی طرفها خواهان این امر هستند که کارفرما یا مجردی نسبت به امر ساختمان و مشارکت در بالا بردن سطح بهره وری در صنایع از خود علاقع نشان دهد.
در برنامه ریزی انواع مختلف پروژههای اجرایی، روشهای تدارک خدمات تخصصی، سپردن قراردادهای اجرایی به پیمانکاران و تامین بودجه برای مجتمع صنعتی میتوانند کاملاً متفاوت باشند. برای ارائه تصویری مشخص، باید طیف گسترده تاسیسات ساختمانی را به چهار گروه عمده دسته بندی کرد به گونهای که هر یک از آنها دارای مشخصات و ویژگیهای خاص خود است.

احداث تاسیسات ساختمانی یا خانه سازی
احداث تاسیسات مسکونی شامل خانههای مستقل تک خانواده، ساختمانهای دو یا چند خانوار یا ساختمانهای چند طبقه آپارتمانی است. مجریان یا کارفرماهای خانه سازی پیمانهای اجرایی برای طراحی و احداث این مجتمعها، هماهنگی لازم برای تامین مالی و فروش ساختمانهای تکمیل شده به عمل میآورند. با توجه به رشد دائمی جمعیت کشور هموراه نیاز به خانه سازی یا آپارتمان سازی وجود دارد در ضمن ساختمانهای قدیمی پس از طی دوره مفید بهره برداری و نیز با توجه به طرحهای جدید و عمومی جامعه لازم است مرمرت یا تخریب و بازسازی شوند.
احداث ساختمانهای تجاری یا موسسات دیگر
این گونه تاسیسات خود انواع بسیاری دارند، از جمله مجتمعهای تجاری، مراکز تفریحی و ورزشی با توجه به پیچیدگی بیشتر این گونه ساختمانهای نسبت به خانه سازی یا آپارتمان تعداد رقبای اجرایی نیز کمتر است و ایجاد چنین مراکزی معمولاً زمان و فرایند طولانیتری نیاز دارد.
احداث مجتمعهای صنعتی خاص
این گونه مجتمعها معمولاً شامل پروژههای بزرگ همراه با سطح بالای پیچیدگی فنی مانند پالایشگاههای نفت، صنایع فولاد، مجتمعهای پتروشیمی، نیروگاههای برق و غیره است. کارفرما معمولاً در این گونه پروژههای به طور گسترده در مراحل مختلف پروژه دخیل میشود و ترجیح میدهد به گونهای با طراح و سازنده و پیمانکار کار کند که زمان کل تکیمل پروژه کوتاه تر شود. در این راستا کارفرما معمولاً علاقمند است با شرکتهایی کار کند که در طول سالیان گذشته با آنان کار کرده و روابط کاری مناسبی تدوین کرده است.
گر چه آغاز این گونه پروژهها با وضعیت اقتصادی ارتباط مستقیم دارد اما تقاضای دراز مدت پیش بینی شده مهمترین عامل برای اجرا به شمار میرود و از آنجا که این گونه پروژهها سرمایه بری بسیاری دارند لذا بسیار ضروری است که برنامه ریزی دقیق و اصولی و نیز زمان معقول اجرایی مد نظر باشند.
پروژههای زیربنایی و تاسیسات سنگین
اینها پروژههایی چون بزرگراهها، چون بزرگراهها، سیستمهای مواصلاتی عمومی، تونلها، پلها، خطوط لوله، سیستمهای فاضلاب و تصفیه هستند. اکثر اینها در اختیار بخش دولتی است و هزینههای اجرایی آنها از منبع درآمدهای عمومی تامین میشود.