گروت
گروت بتن از آب، سیمان، ماسه و افزودنیهای متداول دیگر تشکیل شده است. از گروتها جهت پر کردن فضاهای خالی و ترکهای بزرگ، جلوگیری از لایه لایه شدن یا خرد شدن بتن استفاده میشود. از این لحاظ کاربرد گروت مشابه ملات است. مهمترین مزایای گروتها این است که مکانی که در آن گروت ریخته میشود را کامل پر میکند. چون گروت منبسط شونده خاصیت غیر انقباضی دارد. گروتها به گونهای طراحی شدهاند که توان جذب نیروهای وارد و انتقال آنها را به بخش زیر کار داشته باشد.
ملاتها و گروتها باعث مقاومتهای مطلوب و مطمئن و همچنین اتصال پایدار بین ملات یا گروت و سازهها میشود. بطور کلی دو روش ملات ریزی یا گروتریزی در داخل حفرات در محل اتصال آنکرو وجود دارد.

گروتریزی با گروت یا ملات خشک
اگر در گروتریزی از گروت یا ملات سیال استفاده شود، به علت روان بودن ملات، جایگذاری به طور خودبهخود انجام میشود. در روش گروتریزی با ملات خشک از نیروی تراکمی برای جایگذاری استفاده میشود. مصرف گروت یا ملاتهای نوع خشک، در کارهای ساختمانی کاملاً رضایت بخش است اما روش جایگذاری، همیشه مناسب نیست. از این رو، در عمل تمایل بیشتری به استفاده از گروت سیال وجود دارد.
گروت ریزی با گروت یا ملات خشک در روش اول گروت ریزی با گروت یا ملات خشک با استفاده از نیروی تراکمی جایگذاری میشود. در زمان استفاده از گروت یا ملات سیال به علت روانی بودن این ماده در هنگام گروت ریزی خود به خود جایگذاری میشود. مصرف گروت یا ملاتهای نوع خشک کاملاً رضایت بخشی است و در عمل در کارهای ساختمانی استفاده میشود ولی این روش جایگذاری همیشه مناسبی نیست، به همین خاطر است که در عمل تمایل با استفاده از روش گروت سیال افزایش روز افزونی دارد.
گروت ریزی با گروت سیال
از گروت سیال در محلهایی که حفرهها تقریباً مسدود و غیر قابل دسترسیاند استفاده میشود. ولی بیرون از آن، گروت کاری به راحتی امکان پذیراست.
عملکردهای گروت
- گروت باید قوام یافته و سیال باشد و در حالت معمولی جاری شود.
- گروت نباید دچار جداشدگی آب و سنگدانه از هم شود و ته نشین نشود.
- گروت نباید دچار جمع شدگی قابل ملاحظهای شود. گروت باید توان نگهداری آب ملات بتنی و سیمان را داشته باشد.
- گروت باید در حداقل زمان به مقاومت مطلوبی دست یابد.
- اگر مخلوط گروت در کارگاه ساختمانی ساخته شود و از مصالح سنگی موجود استفاده شود، دانه بندی مناسب در گروت بدست نخواهد آمد و ضمانت لازم نیز امکان پذیر نخواهد بود.
- برای بدست آوردن گروت درصد بهینه مواد چسباننده و افزودنی و مصالح سنگی در چنین شرایطی از نظر تکنیکی تقریباً غیر ممکن خواهد بود و از نظر اقتصادی نیز کاملاً غیر اقتصادی است. به همین دلیل است که از گروت مخلوط آماده ایده آلی برای گروت ریزی و گروت کاری استفاده می شود.
مهمترین عامل در انتخاب گروت
برای یک کاربرد مشخص بستگی به شرایط و خواستههای مورد نیاز سرویس، گروت ریزی یا گروت کاری دارد. هر یک از این نوع گروتها دارای خصوصیات و عملکرد مشخص و منحصر بفردی هستند که پاسخگوی نیاز خواهند بود.
انواع گروت
- گروت منبسط شونده بر پایه سیمان.
- گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری.
- گروت اپوکسی دوجزیی و یا سه جزیی.
- گروت آماده منبسط شونده.
گروت سیمانی
گروت سیمانی حاوی سنگدانههای سيليسی با ضريب اصطكاكی بالا است. و بزرگترين سنگدانه را دارد. برای اتصال بيس پليت و فونداسيونها همراه با بارگذاری ديناميكی كه ضريب اصطكاک بين صفحه ستون و فونداسيون است گروت سیمانی فابیر با توجه به کاربرد میتواند بعنوان یک گروت سیمانی منبسط شونده با افزایش حجم کنترل شده مورد استفاده قرار گیرد. این گروت سیمانی يک گروت مخلوط شده و آماده به مصرف است كه به هيچ افزودنی جز آب برای آماده شدن جهت استفاده احتیاجی به مواد دیگر ندارد. گروت سیمانی برای مواردی نياز است كه گروت با افزایش حجم کنترل شده و فاصله دو المان سازهای نسبتاً نزديک به هم باشد را پر نموده و خللی باقی نگذارد. در این مورد بيشترين مصرف را دارد. گروت سیمانی در فونداسيونهای صنعتی نیز کاربرد دارد.
گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری
جزء مایع پلیمری مخلوط سیمان با مقاومت بالا و دانه بندی ویژه با ماسه سیلیسی شکری، با بهترین خواص روان کنندگی است. در هنگام گروت ریزی مایع پلیمری تنها کافیست دو جزء با هم مخلوط شود.
گروت دارای مقاومت کششی و خمشی بالااست. دارای خاصیت آب بند کنندگی مطلوب، دارای خاصیت مقاومت سایشی بالا، دارای پیوند قوی با زیرسازی معدنی و گروت دارای مقاومت بالا در برابر اثر آب شور دریا است.
گروت اپوکسی
گروت اپوکسی شکل پذیر و بدون حلال و شامل ۳ جزء است. گروت اپوکسی دارای رزین اپوکسی، سخت کننده، عمل آورنده آمین و دانه بندی ویژه سیلیسی است. در هنگام مصرف گروت اپوکسی کافیست سه جزء آن با هم مخلوط شوند.
گروت اپوکسی باعث سخت شدن سریع سازه میشود که بستگی به دمای اطراف دارد. گروت اپوکسی دارای قابلیت بالای چسبندگی به زیر کارهای معدنی و فولادی دارد، مقاومت در برابر ارتعاشات شدید، سخت شدن بدون جمع شدگی است، دارای مقاومت بالا در برابر حملات مواد شیمیایی است و دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالایی است.
گروت ریزی
گروت ریزی با گروت سیمانی مناسب است که دارای خاصیت غیر انقباضی و مقاومت بسیار بالا است گروت ریزی را میتوان جهت پر کردن فضای خالی بین صفحات نشیمن و دستگاههای صنعتی و سازههای سنگین که نیاز به تحمل لرزه و فشار بسیار زیاد است استفاده میکنند.
گروت به عنوان مصالح ساختمانی
روش عمومی مصرف و اجرای گروت
- سطوحی مورد نظر جهت گروت ريزی، بايد از هرگونه آلودگی روغنی، گرد و خاک و … پاک باشد.
- به مدت ۲ تا ۳ ساعت قبل از گروت ريزی بايد سطوح را کاملاً غرقاب نموده و در زمان گروتريزی بايد آب اضافی را از روی سطح خشک کرد.
- صفحات ستونی که قرار است زير آنها گروت وارد شود بايد از آلودگی کاملاً پاک شده و روی آنها سوراخهایی برای خروج هوا تعبيه شود.
- فضايی که قرار است از گروت پر شود بايد به نحوی قالببندی شود که هیچ گونه نشت رطوبت از آن اتفاق نيفتد.
- توصیه میشود که گروت ريزی حداکثر به مدت ۱۵ دقيقه پس از اختلاط انجام گيرد.
- ضخامت گروت نباید کمتر از ۲۵ میلی متر در نظر گرفته شود و حداکثر ضخامت گروت مطابق توصیههای سازنده محصول تعیین میشود.
- گروت ريزی بايد پيوسته و یکجا اجرا شود به همين دليل بايد قبل از اجرای گروتريزی برنامهریزی برای اجرای کار صورت پذیرد.
- برای گروتريزی حجيم توصيه میشود از پمپهای مناسب استفاده شود.
- گروتريزی از يک سمت انجام پذيرد و میباید از سمتی اينکار انجام شود که گروت کوتاهترين مسافت را طی نمايد.
- پس از اتمام گروت ريزی، عملآوری مناسب با استفاده از گونی خيس يا آبپاشی صورت پذيرد.
حداکثر و حداقل ضخامت گروت بین شالوده و صفحه ستون
بهطور خلاصه ضخامت گروتریزی بین صفحهستون و شالوده به شرح زیر است.
- در روش تراز نمودن صفحه ستون پیش از اسکلتبندی و همزمان با اجرای گروت، ضخامت معمول گروتریزی حدود ۲ تا ۴ سانتیمتر است.
- در روش کار گذاشتن و تراز نمودن صفحهستون با استفاده از مهره در زیر آن، ضخامت معمول برای گروتریزی حدود ۴ تا ۱۰ سانتیمتر است که به ابعاد صفحهستون، قطر بولتها و مهرهها بستگی دارد.
کاربرد گروت
گروت کاربردی در زیر صفحه ستونها، آنکربلتها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پلها، بلتها، ریلها، حایلها دارند. مهمترین مزایای گروتها این است که مکانی که در آن گروت ریخته میشود را کامل پر میکند. چون گروت منبسط شونده خاصیت غیر انقباضی دارد از گروت آماده جهت مصارف مختلفی مثل زیر صفحه ستونها، آنکربلتها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پلها، بلتها، ریلها، حایلها و … استفاده میشود.
قالب گذاری
طراحی قالبها باید به گونهای باشد که در حین گروت و ملات ریزی هیچگونه تغییر و جابجایی در آنها بوجود نیاید. قالبها راباید بالاتر از سطح گروت کاری در نظر گرفت. این مقدار اضافی را باید برای اطراف نیز در نظر گرفت. در گروت و ملات ریزی بایستی اطمینان حاصل نمود که هوای محبوس درون ملات از آن خارج شود.
پس باید روزنههای باز را در سمت مخالف محل گروت یا ملات ریزی یا در گوشهها و زاویهها تعبیه نمود. این روزنهها محلی برای بررسی گروت و ملات ریزی در حین کار خواهند بود.
هر نوع وسیله فاصله دهنده در محل اتصال قالبها، زیرکار با محلهای نصب و سوار کردن باید برای جلوگیری از نشت شیره ملات مسدود شوند. برای اینکه این قالبها به راحتی باز شوند میتوان از مواد رها کننده قالب همچون روغن قالب با کیفیت بالا استفاده به عمل آورد و از مواد پارافینی نیز برای ملاتهای اپوکسی استفاده کرد.
کارگذاری مخلوط (ملات ریزی)
هنگام گروت ریزی در زیر صفحه ستونها و… باید محل ریختن کاملاً از ملات پر شود. ملات سیمانی باید بطور پیوسته ریخته شود. چنانچه از فشار ملات ریزی کاسته شود، به حالت شل (Sluggish) در آمده و نهایتاً روانی آن از بین رفته و روان کردن مجدد آن مشکل خواهد بود.
در این رابطه ملات رزینهای مصنوعی دارای مصرف راحتری هستند. این ملاتها در هنگام ریخته شدن به شکل آهسته و مطمین در جریان خواهند بود تا اینکه به بخش مقابل قالب برسند. حتی در صورتی که عمل ریختن ملات به دلیلی متوقف شود به محض اینکه ملات جدید ریخنه شدف ملات قبلی شروع به حرکت میکند.برای اینکه مابین سطح ملات ریخته شده و زیر صفحه ستون فاصلهای بوجود نیاید سطح ملات ریخته شده از سطح زیرین صفحه ستون پایینتر بیاید.
- برای اینکه جریان روان ملات در زیر صفحه ستون به سادگی امکان پذیر باشد باید اعمال زیر را به انجام رسانید.
- کوبیدن ملات با استفاده از میله اسلامپ یا یک قطعه چوب از محل ریختن ملات (روزنه)
- کشیدن حلقههایی از سیم یا زنجیر از طرف مقابل روزنه
- کوبیدن آرام بر روی پهلوهای قالب بوسیله چکش
انکربلتها
برای گروت کاری انکربلتها و پنها، مخلوط ملات باید به حد کافی قوام و روانی داشته باشد تا سطح اتصال بلتها و جداره حفرهها را بخوبی آغشته از مواد چسبنده نماید. حفرات تعبیه شده باید به اندازهای باشند تا فاصله کافی برای جریان یافتن ملات در اطراف بلت را مهیا نمایند. حداقل فاصله بین شفقت بلت با جداره حفره باید تقریباً سه برابر بزرگترین اندازه دانه بندی موجود در مخلوط ملات باشد.