سیستم قاب خشمی پیرامونی و دال تخت
سیستم بتنی قاب خمشی پیرامونی و دال تخت، مبتنی بر به کارگیری تیرهای با ارتفاع بلند و ستونهای عریض در پیرامون ساختمان به منظور جذب و انتقال نیروهای ثقلی استفاده میشود. به این ترتیب سطح زیرین دال سقف یکپارچه و تخت شده و اهداف زیر حاصل میشود.
- حذف تیرهای میانی، استفاده از قالبهای یکپارچه با ابعاد بزرگ را مقدور ساخته و سرعت اجرا را افزایش میدهد.
- آرماتورگذاری تیرها فقط در پیرامون ساختمان صورت میگیرد.
- دال تخت سقف به وسیله شبکههایی از میلگردهای فولادی به سرعت آرماتورگذاری میشود.
- سطح صیقلی زیر دالها، عملیات نازک کاری را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
این سیستم ساختمانی در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن بررسی شده و کاربرد آن در حیطه الزامات تدوین شده مورد تایید است.
الزامات طراحی و اجرا برای سیستم قاب خمشی پیرامونی و دال تخت
- در این سیستم سازهای بتنی، قابهای خمشی در پیرامون سازه قرار گرفته و در بخشهای میانی سازه از نوع دال تخت و ستون است. در سیستم مذکور اعضای باربر جانبی قابهای خشمی پیرامونی بوده و سیستم دال تخت و ستون در قسمت میانی، صرفاً وظیفه تحمل و انتقال بارهای ثقلی را بر عهده دارند. در اجرای این سیستم از روش میز پرنده (قالب پرنده) یا قالب مدولار برای قالب بندی یکپارچه سقف استفاده میشود.
- مشخصات و محدودیتهای لرزهای مربوط به قاب خشمی بتنی حاصله مانند ضریب رفتار، حداکثر ارتفاع مجاز از تراز پایه. استفاده در مناطق با خطر لرزه خیزی بالا و بسته به میزان شکل پذیری، بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ ایران تعیین میشود.
- مشخصات مصالح، ضوابط اجرایی و طرح سازهای و لرزهای این سیستم باید بر اساس مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه انجام گیرد.
- در صورت استفاده از قاب خشمی متوسط یا زیاد رعایت ضوابط مربوط به شکل پذیری مطابق مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ایران الزامی است.
- برای جلوگیری از گسیختگی برشی پانچ دال در محل اتصال دال به ستون ضروری است در صورت لزوم مطابق آیین نامه ACI 318-08 در آن محل تقویت برشی صورت گیرد.
- کنترل خیز قائم و تغییر شکل جانبی مطابق آیین نامههای مربوط ضروری است.
- تامین ضوابط دیافراگم صلب مطابق استاندارد ۲۸۰۰ ایرن برای تمامی سقفها در این سیستم الزامی است.
- بارگذاری ثقلی و لرزهای این سیستم به ترتیب بر اساس مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان بارهای وارد بر ساختمان و استاندارد ۲۸۰۰ ایران صورت گیرد.
- کنترل سازه در مقابل بار باد بر مبنای مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان ایران و با در نظر گرفتن سیستم مقاوم بار جانبی ناشی از زلزله انجام شود.
- کنترل خیز و تغییر شکل جانبی مطابق آیین نامههای مربوط ضروری است.
- تامین ضوابط دیافراگم صلب مطابق استاندارد ۲۸۰۰ ایران برای تمامی سقفها در این سیستم الزامی است.
- در قالب بندی و قالب برداری و اجرای این ساختمان بتنی، رعایت مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان با عنوان ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا الزامی است.