جوشکاری فشار گاز
روش جوشکاری فشار گاز روشی است که در آن مواد اولیه مستقیماً در شرایط دمایی پایینتر از دمای ذوب (۱۳۰۰-۱۲۰۰ درجه سانتیگراد) به کمک گاز اکسی استیلن جهت اتصال دو سر میلگرد مورد استفاده قرار میگیرند. از این روش بیشمار در اجرای سازههای ساختمانی ساخته شده با بتن و میلگرد مورد استفاده قرار میگیرد. اتصال روی هم تاکنون معمولاً به عنوان روشی مهم برای اتصال میلگردها مورد استفاده قرار میگرفت.
به دلیل دارا بودن معایبی همچون عدم استحکام محل اتصال، پیچیده بودن آرایش میلگردها، ایجاد مقطع ثانویه بزرگتر از حالت پایه و همچنین افزایش هزینه، استفاده از آن برای میلگردهای با قطرهای بالا در برخی استانداردها ممنوع شده و به بکار بردن روشهای اتصال مکانیکی و روش جوشکاری فشار گاز جایگزین آن شده است. به طور کلی روش جوشکاری فشار گاز بسیار مستحکمتر و اقتصادیتر از روش اتصال روی هم است.
روش جوشکاری فشار گاز از روشهای جوشکاری ذوبی به شمار نمیآید. بلکه نوعی روش جوشکاری فاز جامد است که عمل اتصال را بدون ذوب کردن کامل فلز پایه به انجام میرساند. پیکربندی مجدد اتمها با حرارت دهی سطحی در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد رخ داده و اتصال به کمک تغییر فرم پلاستیک به وجود آمده از به هم فشردگی ایجاد میشود. در روش جوشکاری فشار گاز میلگردها، لبه انتهایی میلگردها عمدتاً در حین جوش و به علت استفاده از شعله اکسید میشوند. لذا چنانچه عملیات جوشکاری درست صورت نگیرد و ناخالصیهای اکسیدی در جوش باقی بماند، در نهایت موجب بروز عیوب جوش نمیشود.
انواع اتصال میلگرد
انواع اتصال میلگردهای به روشهای زیر تقسیم بندی میشود.
- اتصال جوش روی هم
- اتصال مکانیکی
مراحل کار روش جوشکاری فشار گاز
جوشکاری فشار گاز به دو دسته ودستی و اتوماتیک تقسیم بندی شده است. قاعده کلی دو روش یکسان است و تفاوت در نوع دستی یا اتوماتیک بودن اتصال است.
- تراشیدن ناحیه مسطح میلگرد با استفاده از دستگاه برش
- نصب میلگرد روی تجهیزات جوشکاری فشار گاز جهت اتصال
- اعمال حرارت و فشار
- حرارتت دادن میلگرد با گاز مخلوط اکسیژن – استیلن
- اعمال حرارت و فشار در زمان واحد
- حرارت دادن میلگرد تا دمای ۱۳۰۰ درجه در سطح خارجی میلگرد
- اعمال فشار ۴۰۰- ۳۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع برای هر ۱ سانتیمتر میلگرد
- زمان مورد نیاز جهت حرارت دهی در روش جوشکاری فشار گاز
- زمان مورد نیاز جهت حرارت دهی در روش جوشکاری فشار گاز بسته به اندازه قطر میلگرد مصرفی متفاوت است.
به طور کلی استفاده از روش جوشکاری فشار گاز جهت اتصال لب به لب میلگرد دارای مزایای است که در زیر اشاره شده است.
صرفه جوییها
- صرفه جویی ۳۰ درصدی در مصرف میلگرد با حذف اورلب و پرت
- صرفه جویی در زمان اجرای کمتر
- نیاز به نیروی انسانی کمتر
- کاهش حمل و نقلها با توجه به کاهش مصالح مصرفی
- اتصال میلگردهای غیر قابل مصرف (پرت) به یکدیگر و استفاده مجدد از آنها
مقاوم سازی و اجرای بهتر
- با توجه به کاهش مصرف میلگرد، وزن اصلی سازه کم شده و متناسب با آن از نیروهای ثقلی جانبی نیز کاسته میشود و در نتیجه مقاومت سازه در مقابل زلزله افزایش خواهد یافت.
- این سیستم جوشی اشتباهات انسانی را به شدت کاهش میدهد.
- با توجه به کاستن از حجم اضافی میلگردها در نقاط اتصال، امکان ویبره بهتر که معضل بسیار مهمی تاکنون بوده، برطرف میشود و ویبره خوب و مناسبتری میسر میشود.
- با توجه به کاهش حجم اضافی میلگردها، در گیری بتن با میلگردها افزایش خواهد یافت.
- افزایش یافتن مقاومت در نقطه اتصال، به طوری که مقاومت در این نقطه به علت افزایش سطح مقطع بیشتر از سایر نقاط در طول میلگرد است.