نشریه شماره ۹۷
به منظور تهیه معیارهایی برای طرح فضایی کارگاههای رشتههای مختلف هنرستانها و آموزشگاههای فنی و حرفهای، جلسات متعددی با حضور نمایندگان سازمان نوسازی و تجهیز مدارس، سازمان آموزش فنی و حرفهای وزرات کار و امور اجتماعی، و مهندسان مشاور در این زمینه در دفتر تحقیقات و معیارهای فنی سازمان مدیریت و برنامه ریزی تشکیل شد. همچنین روشها و راهحلهایی که در تعیین معیار طرح فضاهای آموزش فنی و حرفهای بهترین نتیجه را به دست میدهد، مورد بحث قرار گرفت. بدین منظور بهترین روش برای مشخص کردن معیارهای فضای کارگاه، تعیین ابعاد و اندازههای جز فضاهای آموزشی به صورت خالص، بدون دخل و تصرف و صرفاً با توجه به رئوس و جزییات آموزش فنی حرفهای مدون و وسایل و تجهیزات مورد استفاد و تصمیم گیری در مورد اولویتهای اقتصادی و سایر مسایل مربوط به حداکثر بهرهبرداری از حداقل فضاهای مورد نیاز بحث شد. نشریه شماره ۹۷ یک نمونه از تحقیقات انجام شده در رشته ساختمان است که توسط دفتر تحقیقات و معیارهای فنی تهیه و تدوین شده است.

بنایی سفتکاری
ساخت قالب کلی ساختمان که شامل ساختن پی، دیوارهای مختلف، انواع پوششهای سقف، و عملیاتی ا رکه منتج به ایجاد فضاهای اصلی بنا میشود، سفتکاری مینامند. مراحل مختلف این کار توسط بنای سفتکار در درجات متفاوت تخصص به شرح زیر انجام میشود.
تعریف بنای سفتکار درجه ۳
بنای سفتکار درجه ۳ بنایی است که با ارهنمایی بنای درجه ۱ و ۲ توانایی انجام عملیات پی سازی ساده، ساختن ملاتهای مختلف، کرسی چینی با سنگ و با آجر، آجر چینی توکار، و طاق ضربی را داشته باشد.
تعریف بنای سفتکار درجه ۲
بنای سفتکار درجه ۲ بنای ماهری است که زیر نظر بنای درجه ۱ یا مهندس کارگاه توانایی انجام عملیات آجرکاری، سنگ چینی، نصب چهار چوب، نصب پله ، تیرریزی، شیب بندی و فرش کف، طوقه چینی، عایق و اندودکاری و شمع بندی را داشته باشد و بتواند ساختمان را برای نازک کاری آماده نمایید.
تعریف بنای سفتکار درجه ۱
بنای سفتکار درجه ۱ بنای ماهری است که زیر نظر مهندس کارگاه توانایی انجام تمامی عملیات سفتکاری را طبق ضوابط فنی داشته و قادر به نقشهخوانی باشد.
روش بررسی و تعیین جز فضاهای آموزشی
برای رسیدن به خواستههای فضایی و فیزیکی و روابط آنها با یکدیگر، ابتدا تمامی عملکردهای کارآموزان و مربیان را بر اساس رئوس و جزییات آموزش عملی سازمان آموزش فنی و حرفهای وزرات کار تعیین نموده و پس از تجزیه و تحلیل و مقایسه دسته عملکردها با یکدیگر از نظر نحوه و حالت و چگونگی انجام عمل و همچنین مشخصات و شرلیط فیزیکی آنها دیاگرامهایی به دست میآید که دسته عملکردهایی را که دارای خصوصیات مشترک و نزدیک به هم است، در گروههای فضایی متفاوت قرار میدهد. این خصوصیات که شرایط همجواری انجام این عملکردها در یک جز فضا است، خواستههای فضایی و فیزیکی این جز فضاها را از لحاظ کمی و کیفی و ارتباطشان را با یکدیگر مشخص میکند.
فهرست مطالب نشریه شماره ۹۷
بنای سفتکاری
خصوصیات نحوه آموزش کارآموزان
روش بررسی و تعیین جز فضاهای آموزشی
تجهیزات مورد نیاز کلاس
انبار کارگاه
انبار مصالح ساختمانی
جستجوی نشریهها و معیارهای فنی