نشریه شماره ۶۳۵
نشریه شماره ۶۳۵ (بازنگری نشریه شماره ۳۰۰) در رابطه با برنامه ريزی و طراحی كانالهای ناوبری و حوضچهها، بايد به ارتباط آنها با تاسيسات پهلوگيری، تجهيزات حفاظت و ساير موارد توجه كافی شده و همچنين لازم است تاثيرات بر آب و تجهيزات مجاور، توپوگرافی، رژيم جريان و ساير شرايط محیطی بعد ا ز تكميل طرح بررسی شود. اصولاً توجه خاص به برنامه ريزی و طراحی كانالهای ناوبری و حوضچههای ويژه كشتيهای حمل كالاهای خطرناك ضروری بوده و سرعت مورد انتظار توسعه بندر نيز بايد مدنظر قرار گيرد.

طراحی کانالهای ناوبری
در برنامه ريزی و طراحی كانال ناوبری توجه به ايمني ناوبری، سادگی مانور کشتی، شرايط توپوگرافی، شرايط جوی ودريایی و انطباق با تجهيزات مرتبط لازم است.
كانال ناوبری را میتوان يك راه آبی با عمق و عرض كافی براي عبور آسان شناورها تعريف كرد. يك كانال ناوبری خوب بايد نيازمندیهای زير را ارضا نمايد.
- راستای كانال ناوبری نزديك به خط راست باشد.
- عرض و عمق با توجه به اثرات شكل كنارههای كانال، توپوگرافی بستر دريا و امواج ناشی از کشتی بر ناوبری سايرشناورها، كافي باشد.
- شرايط جوی و دريایی شامل باد و جريانات جزرومدی براي ناوبری ايمن، مناسب باشد.
- علائم ناوبری مناسب و تجهيزات علامت دهی به تعداد كافی تهيه شود.
در برنامه ريزی و طراحی كانالهای ناوبری، بايد آرامش مناسب كانالهای ناوبری با توجه به ایمنی ناوبری شناورها،حضور ناخدا در عرشه کشتی و استفاده از يدك كش تعيين شود.
طراحی حوضچه
در برنامه ريزی و طراحی حوضچه بايد به ایمنی لنگراندازی، مانور آسان کشتی، كارآیی جابجایی كالا، شرايط جوی و دريایی، اثرات امواج بازتابی و امواج ناشي از کشتی بر شناورهای داخل لنگرگاه و مطابقت با تجهيزات مرتبط توجه شود. محل قرارگيری حوضچه بايد با توجه به محل موجشكن، اسكله، كانال ناوبری و آرامش مورد نياز تعيين شود.
براي تعيين مساحت حوضچه مورد استفاده براي لنگراندازی يا بويه مهاری بايد به هدف استفاده، روش لنگراندازی، مصالح بستر دريا، سرعت باد و عمق آب توجه شود. براي بويه مهاری، بايد به نوع استفاده و حركت افقي بويه هنگامی كه محدوده جزر و مد وسيع است، توجه شود. در برنامه ريزی و طراحی حوضچههای شناورهای كوچك بايد به ایمنی مهار، مانور آسان شناور، شرايط جوی و دريایی و هماهنگی با تجهيزات مرتبط توجه شود.
نگهداری کانالهای ناوبری و حوضچهها
اصولاً نگهداری كانالهای ناوبری و حوضچهها براي حركت ايمن و راحت شناور مطابق استانداردهای مربوط و با توجه به شرايط طبیعی و وضعيت استفاده انجام میپذيرد. وقتی كانال ناوبری يا حوضچهای در يك بندر در دهانه رودخانه يا منطقه ساحلی كه رانه ساحلی زيادی دارد ساخته میشود، حجم انتقال رسوب در شرايط سيل يا نرخ انتقال رسوب موازی ساحل ناشی از امواج و جريانات جزرومدی بايد تخمين زده شود و مقدار لايروبی مورد نياز در آينده پيش بینی شود.
براي كانال ناوبری يا حوضچهای كه ممكن است حين طوفان از رسوب پر شود، بايد بررسيهای دورهای مناسب يا درصورت نياز، بررسيهای اضطراری انجام گرفته و در صورتي كه نتيجه بررسي نشان دهد عمق آب يا عرض لازم موجود نیست، بايد اقدامات لازم براي اصلاح و جبران موقعيت انجام شود. بررسيهای دورهای در فواصل زماني از قبل تعيين و در مناطق انتخاب شده و بررسيهای اضطراری هنگام وجود خطر پر شدن كانال ناوبری يا حوضچه به علت شرايط جوی غير عادی انجام می پذيرد.
فهرست مطالب نشریه شماره ۶۳۴
نشریه شماره ۶۳۴ در غالب ۴ فصل ارائه شده است. در برنامه ريزی و طراحی كانال ناوبری بيرون از موجشكن بايد الزامات فصل ۲، كانالهای ناوبری، رعايت شده و ناوبري ايمن شناور با سرعت متعارف مدنظر قرار گيرد.
کانالهای ناوبری
- راستای کانال ناوبری
- عرض کانال ناوبری
- عمق کانال ناوبری
- طول کانال ناوبری در ورودی بندر
کانالهای ناوبری بیرون از موج شکن
- عرض کانال ناوبری
- عمق کانال ناوبری
حوضچهها
- محل قرارگیری و مساحت حوضچه
- مساحت حوضچه برای لنگراندازی یا مهار
- عمق حوضچه
- آرامش حوضچه
- حوضچه دسته بندی الوار
حوضچه شناورهای کوچک
جستجوی نشریهها و معیارهای فنی