محدودیت دمایی برای کارهای عمرانی
دمای بتن ریزی در هوای گرم و بتن ریزی معمولی حداکثر ۳۲ درجه است. هوای گرم در كیفیت بتن تازه یا سخت شده اثر میگذارد و سبب بروز خواص نامطلوب در بتن میشود. به طور كلی اگر دمای بتن بیشتر از ۳۲ درجه سانتیگراد باشد، هوای گرم محسوب میشود. در شرایط هوای گرم، بایستی از بتن ریزی خودداری شود. در چنین مواردی بهتر است به جای ساخت بتن و بتن ریزی در اواسط روز، در اوایل صبح یا شب هنگام، بتن ریزی انجام شود. هوای گرم، آثار نامطلوب در بتن تازه و سخت شده دارد و چنانچه تمهیدات خاص اعمال نشود، كیفیت مورد نظر بتن حاصل نمیشود.
دمای بتن ریزی در هوای گرم و بتن ریزی حجیم حداکثر ۱۵ درجه است.
ضد یخ تا دمای ۱۵- درجه کارایی دارد و کارش پایین اوردن دمای انجماد است.
برای بتنهای خیس، عمل یخزدگی یک عامل تخریب است، چون آب به هنگام یخ زدن ازدیاد حجم پیدا کرده و باعث تولید تنشهای مخرب درونی شده و بتن ترک برمیدارد. ترکها و درزها در نتیجه یخ زدگی و ذوب متناوب، باعث میشود سطح بتن به صورت پولکی درآمده و بر اثر فرسایش، خرابی و عمق بیشتری پیدا کند. عمل یخ زدگی بتن و میزان تخریب حاصله، بستگی به درجه تخلخل و نفوذپذیری بتن دارد که این موضوع به تاثیر ترکها و درزها بستگی دارد. چنانچه هوا سرد و دمای بتن کم باشد، سرعت واکنش سيمان با آب کند و زمان گيرش طولانی میشود در نتيجه مقاومت چندانی در ساعات و روزهای اوليه حاصل نمیشود. زمان قالب برداری طولانی خواهد شد و ممکن است در طول اين مدت به واسطه لرزش و ضربه آسيبی به بتن وارد شود. چنانچه در هنگام گيرش يا پس از آن، زمانی که مقاومت بتن چندان زياد نيست يخبندان در بتن حاصل شود، بتن به واسطه انبساط ناشی از يخ زدن آب در حفرات، در اثر تنشهای کششی حاصله، ترک دار و از بین برود.
در دمای زیر ۵ درجه نباید با سنگ ساخت انجام داد.
در زیر ۵ درجه نباید بتن کار کرد.
در دمای کمتر از ۵- نباید میلگرد را خم زد. خم زدن به طور مکانیکی و سرعت متناسب به نوع فولاد و دمای محیط بستگی دارد.
- ميلگردها را معمولاً با توجه به قطر آنها میخوانند مثلاً ميلگرد ۱۸، ميلگردی است که قطر آن ۱۸ ميليمتر است.
- حداقل ميلگردی که در ساختمانها مصرف میشـود نـمـره ۶ است. (خاموت)
- درساختمان فلزی، از ميلگرد بيشتر در فنداسيون ( پی) و شناژها استفاده میشود. مـيـلگـردها معمولاً به طول ۱۲ متر به بازار عرضه میشوند. با توجه به شکل و ابعاد فونداسيون بايد آنها را به اندازهی دلخواه قيچی كنيد.
- شبکه آرماتورها بايد به صورت يك کلاف يك پارچه عمل کند نحوهی اتصال آنها بـه يكديگر بسيار حائز اهميت است. کـه مسلماً بايد با نظارت مهندس ناظر اجرا شود.
- معمولاً در کارگاهها برای اتصال دو نوع آرماتور ۴۰ برابر قطر آرماتور آنـهـا را بـا هــم اورلــب کـرده (طول اورلپ:۴۰ ضرب در قطر ارماتور) و بـه وسيلهی مفتول آنـهـا را بـه هـم میبندند.اين نوع اتصال برای آرماتورهای تـا نـمرهی ۳۲ مجاز است.
- اندازه قطر و نحوه اجرای آرماتورها دقيقاً طبق نقشه و با نظر مهندس محاسبه و اجرا شود، مقدار ميزان مصرف ميلگرد در بتون با توجه به سطح مقطع آن است.
حداقل دمای عایق کاری و قیر کاری ۴ درجه است کمتر از این مقدار مجاز نیست. قیر بالای ۱۷۵ درجه میسوزد.
- میزکاری سطح زیر قیر و گونی به طوری که حتی گرد و خاک هم نداشته باشد.چون مانع چسبندگی قیر به سیمان میشود.
- هم پوشانی گونیها روی هم حداقل باید ۱۰ سانتی متر باشد.
- اورلب یا هم پوشانی گونیها باید حتماً در جهت شیب باشد.
- اگر از دو لا یا بیشتر گونی استفاده شود بهتر است که گونیها در لایههای مختلف عمود بر هم اجرا شوند.
- بعد از اتمام قیر کاری به خاطر آسیب ندیدن و سوراخ نشدن ایزولاسیون بهتر است که یک لایه ملات نرم روی اون اجرا شود.
- کفشورها هم سطح کف بریده شوند و قیر و گونی حتماً تا داخل لوله هم زده شود.
- توجه داشته باشید که عايقكاری به هنگام بارندگی مجاز نيست.
- عايقكاری بر روی سطوح مرطوب مجاز نيست، زيرا در غير اين صورت حبابهايی در زير قشر عايقكاری تشكيل میشود كه با گرم و سرد شدن هوا و حركات جزئی اجزای ساختمان و يا وارد شدن ضربه به سطوح عايق، ممكن است دچار پارگی و صدمه شوند.
- قيرهای جامد را تا هنگامی كه گرم و روانند، بايد به مصرف رساند.
- عايقكاری در دمای كمتر از ۴+ درجه سلسيوس، نبايد انجام شود.
- قيرهای مورد مصرف را نبايد بيش از ۱۷۷+ درجه سلسيوس گرما داد، زيرا مواد فرار آنها جدا شده و ويژگیهای مطلوب قير از دست میروند.
يكی از مسائل مهی كه جوشكار و به ويژه مسولين يك كارگاه بايد به آن توجه داشته باشند رعايت نكات ايمنی در جوشکاری است. چون عدم رعايت نكات ايمنی در جوشکاری باعث بروز حوادث ناگوار میشود كه نه تنها باعث خسارت مالی بلكه خسارت جانی و عواقب تاسف باری خواهد داشت. برای جوشکاری دمای سطح کار برای جوش نباید کمتر از ۱۸- درجه باشد.
- نظر به اثرات سو اشعه قوس الکتریکی، استفاده از نقاب جوشکار برای جوشکار و کم او ضروری است. نقابها باید دارای شیشههای مناسب با قدرت قوس باشند.
- استفاده از نقابهایی که دارای سوراخ بوده یا شیشههای آنها ترکدار باشد، برای چشم بسیار خطرناک است و باید به محض شکسته شدن شیشه نقاب یا عینک آنها را تعویض کرد.
- برای حفاظت در مقابل ذرات فلز مذاب استفاده از پیش بند و لباس کار و غیره ضروری است. ولی وقتی جوشکار از نردبان بالا رفته و در بالاتر از سطح زمین کار کند نباید از پیش بند استفاده شود.
- وقتی جوشکاری در فضای بسته انجام پذیرد باید حتماً فضای مزبور تهویه شود. در ضمن توجه شود که درجه حرارت در آنجا بالا نرود.
- وقتی که جوشکاری در جاهای بسته و کوچک که تجمع گاز و دود زیاد است، انجام میگیرد استفاده از ماسکهای مخصوص و بطریهای کسیژن توصیه میشود.
- تمیز کردن جوش درزها قبل از جوشکاری و تمیز کردن جوش پس از انجام جوشکاری باید به وسیله ابزارهای مناسب و با دست دستکشدار به عمل آید. از کار کردن با دست لخت باید خودداری شود.
برای رنگ کردن سطوح فلزی و رنگ زدایی (برای جلو گیری از میعان بخار آب) دما باید ۳ درجه از نقطه شبنم محیط بالاتر باشد. دمای انبار رنگ باید بین ۱۸ تا ۳۵ درجه باشد.
هدف از آماده سازی سطح ایجاد چسبندگی مطلوب پوشش بر روی سطح کار است. چسبندگی در کل، نقش تاثیر پوشش بر سطح را تعیین میکند. لذا قبل از شروع آماده سازی باید مشخص شود که آیا با اعمال پوشش تنها قرار است یک لایه فیلم بر روی سطح ایجاد شود یا یک عامل تاثیر گذار برای سطح به حساب میآید. در مناطق خورنده شدید در صورت عدم آماده سازی مناسب، چسبندگی دارای مشکلات عدیدهای خواهد بود. بنابراین آماده سازی سطح برای طولانی شدن عمر و تاثیر پوشش بسیار حیاتی است
برای خمکاری با حرارت دمای فلز مابین ۵۰۰ تا ۶۵۰ درجه حفظ شود.
خمکاری در دمای محیط زمانی مجاز است که شعاع انحنا:
- در ورقها: ۲۵ برابر ضخامت ورق
- در ناودانیها و سپری ها: ۲۵ برابر ارتفاع جان
- در نبشیها: ۴۵ برابر عرض بال واقع در صفحه خم