ساختمانهای نیمه پیش ساخته با صفحات دو لایه ساندویچی ۳D و بتن میانی درجا
ساختمانهای نیمه پیش ساخته با صفحات دو لایه ساندویچی ۳D و بتن میانی درجا برای ساختمانهای با کاربری مسکونی تا حداکثر ۴ طبقه روی پارکینگ، مورد تایید است. این ساختمانها مشتکل از پانلهای دیوار و سقف بوده و پانلهای دیواری به دو صورت به کار گرفته میشوند. نوع اول به عنوان دیوارهای جداکننده و نوع دوم در نقش اعضا سازهای و باربر ثقلی و جانبی.
در این سیستم پانلهای سقفی، بارهای کف را تحمل کرده و آن را به صورت مستقیم به پانلهای دیواری منتقل مینمایند. پانلها در قطعاتی با عضر معمول یک متر و طول سه متر در کارخانه تولید و پس از انتقال به کارگاه در موقعیت خود قرار گرفته و به یکدیگر متصل میشوند. اجزای پانلی دیوارهای سازهای در این ساختمانها شامل یک شبکه خرپایی فضایی چهار لایه از میلگردهای ساده، یک لایه بتن میانی درجا، دو لایه پلی استایرن و دو لایه بتن پاششی است.
در هنگام ساخت شبکه فولادی، دو لایه ورق پلی استایرن به ضخامت ۴ تا ۹ سانتیمتر در دو وجه بیرونی شبکه قرار میگیرند. لایه پلی استایرم علاوه بر این که در عایق کاری حرارتی، برودتی و صوتی موثر است، به عنوان قالب عایق ماندگار برای لایه بتن درجا نیز به کار میرود. لایه بتن میانی که پس از استقرار و محکم کردن پانلها در محل اجرا میشود، به صورت مسلح و به عنوان دیوار باربر برای سیستم مذکور عمل خواهد کرد.
پس از انجام بتن ریزی درجا و گیرش بتن، دو سمت بیرونی به ضخامت ۴ الی ۷ سانتیمتر بتن پاشی میشود. ضخامت پانلها بر اساس محاسبات سازهای تعیین شده و لازم است پانلها برای تحمل برش و خمش در سقفها و تحمل بار محوری و برش در دویارها محاسبه شوند. در حین مراحل نصب پانلها و قبل از اجرای بتن میانی، لازم است تمهیدات لازم برای تامین اتصالات و تعبیه بازشوها در نظر گرفته شود. تاسیسات مکانیکی و برقی را میتوان پس از اجرای بتن درجا و قبل از بتن پاشی مجموعه اجرا نمود. از مزایای این ساختمانها میتوان به انعطافپذیری پانلها در ایجاد اشکال مختلف در بازشوها و فضاهای داخلی ساختمان، باز پخش بیشتر نیرو به دلیل پیوستگی بین دیوارها و سقف، سهولت نصب پانلها، کاهش زمان اجرای پروژه و نیروی انسانی مورد نیاز، امکان ساخت سریع ساختمانهای یک طبقه و امکان اسکان آسیب دیدگان ناشی از بلایای طبیعی با سرعت زیاد، اشاره کرد. همچنین از نقاط ضعف این سیتم میتوان موارد زیر را برشمرد.
ترد بودن فولادهای پیش کشیده، امکان ایجاد خوردگی در شبکه فولادی، عدم دسترسی جهت تعمیر یا اصلاح مسیر تاسیساتی. این سیستم در زمینههای انرژی، حریق، آکوستیک و سازه در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده مجاز است.
الزامات ساختمانهای نیمه پیش ساخته با صفحات دو لایه ساندویچی ۳D و بتن میانی درجا
- در این سیستم صفحات ۳D طرفین به عنوان قالب محسوب و دیوار میانی به عنوان دیوار باربر سازه ای محسوب میشود.
- سقفهای سازهای در این سیستم میتواند تیرچه بلوک یا دالهای بتن مسلح است.
- اجرای ساختمان در حداکثر ۴ طبقه مسکونی روی طبقه پارکینگ و یا ارتفاع ۱۶ متر مجاز است.
- طراحی و کنترل سازه در مقابل سایر بارهای وارده بر مبنای مقررات ملی ساختمان صورت گیرد.
- مشخصات شبکه جوش باید براساس استاندارد ASTM باشد.
- تمهیدات لازم در شرایط مختلف اقلیمی برای بتن مسلح مانند فولاد گالوانیزه و بتن مقاوم در محیط خورنده لحاظ شود.
- حداقل تنش تسلیم فولادها ۲۴۰ مگاپاسکال و حداقل قطر آنها ۳ میلیمتر باشد.
- عمل سختی زدایی در صورت استفاده از فولاد پس کشیده انجام گیرد.
- کاربرد پلی استایرن منبسط شونده از نوع کندسوز مطابق با دستورالعمل ارائه شده مرکز و با استاندارد ASTM مجاز است.
- رعایت مباحث مربوط به انرژی، حریق و آکوستیک بر اساس مقررات ملی ساختمان الزامی است.
- امکان اجرای نما از نوع تر یا با رعایت تمهیدات خاص از نوع خشک وجود دارد.
- چنانچه مجموعه ضوابط، دستورالعمل یا آیین نامه در خصوص این سیستم توسط این مرکز انتشار یابد، شرکتهای تولید کننده کارفرمایان، مشاوران و پیمانکاران ملزم به رعایت آن هستند.
- اخذ گواهینامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.