نشریه شماره ۶۳۳
نشریه شماره ۶۳۳ بازنگری نشریه شماره ۳۰۰ جلد چهارم است که با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی کشور متناسب با تجهيزات كاربردی و سازگار با شرايط و مقتضيات كشور تهیه و تنظیم شده است.
بلوک L شکل
ابعاد اعضای بلوک L شکل با توجه به عوامل زیر تعیین میشود.
- قابلیت تجهیزات ساخت بلوكهای بلوک L شکل
- ظرفیت و توانایی جرثقیل
- عمق آب
- محل نصب بلوكهای L شکل
- تشکیل دیوار ساحلی
- محدوده جزرومد
- تراز تیر اصلی (تیر پیشانی)
بارهای وارد بر اعضای بلوک L شکل
موارد زیر به عنوان نیروهای وارد بر اعضاي سازهای بلوكهای L شکل در نظر گرفته میشود.
دیوار جلویی
- سربار و فشار جانبی ناشی از خاکریز سنگی یا خاکی
- فشار آب باقیمانده
پاشنه
- عکسالعمل کف
- وزن مرده پاشنه
دیوار پشتبند
- عکسالعمل دیوار جلویی
- عکسالعمل دال کف
- فشار خاك و فشار آب باقیمانده وارد بر دیوار پشتبند عقبی
همچنین بارهای زیر هنگام اجرا در نظر گرفته میشود.
- بار هنگام بلند کردن بلوك L شکل
- بار هنگام استقرار بلوك L شکل
معمولاً بارهای وارد بر بلوكهای L شکل بارهای یکنواخت نیستند. این امر باعث مشکلاتی در طراحی اعضا میشود. بنابراین میتوان بارها را به بارهای یکنواخت تبدیل نمود. باید توجه داشت که در مقاومت اعضا، نقاط ضعیف ایجاد نشود.
بلوکهای سلولی
براي طراحی جداگانه اعضای انواع مختلف بلوكهای سلولی، میتوان با توجه به نوع عضو، روشهای طراحی در فصل۱ ،صندوقهها یا فصل ۲، بلوكهای L شکل، را به کار برد. اگر از بلوك سلولی براي موجشکن یا سنگچین در معرض اثر نیروي موج استفاده شود، حالت حدي خستگی باید به طور جداگانه بررسی شود. به طور کلی بلوك سلولی بلوکی شامل دیوارهای کناری بدون دال کف بوده که با چیدن چندین بلوك روی هم تشکیل دیوار میدهد. برخی از انواع این بلوكها مانند بلوكهایی که در کف قرار میگیرد، داراي دال کف است. در طراحی بلوك سلولی، باید روش طراحی مناسبی بعد از تعیین مشخصات شکل بلوك اتخاذ شود.
بارهاي وارد بر بلوكهای سلولی
بارهاي وارد بر بلوكهای سلولی به قرار زیر است.
- فشار جانبی مصالح پرکننده
- فشار آب باقیمانده
- وزن مرده بلوكها
- وزن تیر پیشانی
- سربار
- عکسالعمل کف
- بارهاي حین اجرا
- نیروی موج
صندوقه قائم موج
صندوقه قائم جاذب موج با داشتن شیارهایی در دیوار جلویی و محفظههای نگهدارنده آب با عملکرد اتلاف موج، براي اجراي اسکله و موجشکن استفاده میشود. اشکال و انواع مختلف اجراي صندوقههای جاذب موج موجود است که میتوان آنها را به دو نوع نفوذپذیر و نفوذناپذیر تقسیم نمود. در میان شیارها، شیار قائم بیشتر استفاده میشود. همچنین شیار افقی و نوع دیوار سوراخدار نیز وجود دارد. روشی عمومی براي طراحی این صندوقههای قائم جاذب موج تدوین نشده است. در طراحی اعضاي سازهای، مشخصات سازههای مختلف باید کاملاً مطالعه شود، آزمایشهای مدل هیدرولیکی در شرایط مناسب انجام گرفته و سپس طراحی مناسب صورت پذیرد.
صندوقههای مرکب
صندوقههایی با نوع سازهای مرکب از صفحات فولادی و بتن به عنوان صندوقه مرکب تعریف شده است. با ترکیب مصالح مختلف در سازههای مرکب، میتوان به ویژگی مقاومت سازهای بسیار زیادی دست یافت که رسیدن به آن مقاومت با استفاده از مصالح به صورت تکی، غیر ممکن است. در سازههای مرکب، مقاطع اعضا متشکل از ترکیبی از مصالح مختلف براي رسیدن به کاربرد سازه هستند. صندوقههای مرکب، همانند صندوقههای بتنی مسلح فولادی مرسوم، در موجشکن، اسکله و سنگچین ساحلی به کار برده میشود. صندوقههای مرکب باید در برابر شکست ناشی از خستگی به طور مناسبی ایمن هستند. در صندوقههای مرکب از اتصالات جوشی فراوانی براي اتصال صفحات فولادی و نصب اتصالات برشی و فولاد مقاوم در برش استفاده میشود. بنابراین هرجا که اعضا به طور مرتب در معرض بارهای تکرار شونده قرار داشته باشند، باید مقاومت در برابر خستگی در قسمتهای جوش شده مورد بازرسی قرار گیرد.
فهرست مطالب نشریه شماره ۶۳۳
نشریه شماره ۶۳۳ در پنج فصل و ۸۸ صفحه منتشر شده است. فصل اول برای طراحی صندوقههای بتنی مسلح متعارف مورد استفاده در تجهیزات بنادر کاربرد دارد. فصل دوم براي طراحی بلوكهای L شکل متعارف، فصل سوم برای طراحی بلوك سلولی معمولی، فصل چهارم براي طراحی صندوقههای قائم جاذب موج در دیوار ساحلی، موجشکن و سنگچین و فصل پنجم براي طراحی صندوقه مرکب (سازهای مرکب از صفحات فولادی و بتن) کاربرد دارند.
صندوقهها
- تعیین ابعاد
- پایداری شناوری
- نیروهای خارجی طراحی
- طراحی اعضا
- طراحی قلابها براي بلند کردن با جرثقیل
بلوكهای L شکل
- تعیین ابعاد
- بارهاي وارد بر اعضا
- طراحی اعضا
- طراحی قلابها براي بلند کردن با جرثقیل
بلوكهای سلولی
- بارهای وارد بر بلوكهای سلولی
- طراحی اعضا
صندوقههای قائم جاذب موج
- نیروهای خارجی وارد بر اعضا
- طراحی اعضا
صندوقههای مرکب
- نیروهای خارجی طراحی
- کنترل خوردگی
جستجوی نشریهها و معیارهای فنی