قابهای فولادی
قابهای فولادی مهاربندی شده کاربرد روز افزونی در ساخت و سازهای صنعتی و ساختمانی دارند. در سالهای اخیر تحقیقات فراوانی از نقطه نظر عملکرد و رفتار این نوع سازهها در حالتهای الاستیک و غیرالاستیک انجام شده است. نتایج حاصل در بهبود ضوابط طراحی و چگونگی اجرای آنها مؤثر بوده است.
قاب خمشی معمولی
چون از این قاب و اتصالاتش در برابر زلزله انتظار شکل پذیری نداریم پس اصلاً عضو فیوز هم وجود ندارد و کلیه مقاطع، صرفاً فشرده باشند کافی است. بنابراین در این قاب استفاده از ورق تقویت به شرط فشرده بودن مجاز است (جوش ورق تقویت هم میتواند منقطع باشد).
قاب خمشی متوسط و ویژه
در این دو نوع قاب در برابر زلزله انتظار شکلپذیری داریم و دو انتهای تیرها فیوز سازهای بوده و در برابر نیروهای شدید زلزله با تشکیل مفصل پلاستیک در این قسمتها میتواند انرژی زلزله رو مستهلک کند. بنابراین تیرها در این قابها میبایست به ترتیب فشرده لرزهای با شکلپذیری متوسط و زیاد باشد و استفاده از ورق تقویت در این دو قاب هم غیر مجاز است.
قاب مهاربندی همگرای معمولی
از قاب مهاربندی همگرای معمولی هم انتظار تغییر شکلهای غیرالاستیک زیادی نمیرود لذا فشرده بودن تیرها و مهاربندهای دهانههای قابهای با مهاربند ضربدری و قطری کافی است. ولی مهاربندهای شورون (هفتی و هشتی) و تیرهای دهانههایی که مهاربند وجود دارد بایستی فشرده لرزهای با سطح متوسط باشد. ولی در تیرهای خارج از دهانههای مهاربندی حتی لزومی به فشرده بودن تیر نیست و از تیر لانه زنبوری هم میتوانیم استفاده کنیم.
قابهای مهاربندی همگرای ویژه
در این قابهای مهاربندی همگرای ویژه در برابر زلزله انتظار تغییرشکلهای غیرالاستیک زیاد بدون کاهش مقاومت را داریم و خود عضو مهاربند به عنوان عضو فیوز است (البته در ورق اتصال هم مفصل پلاستیک تشکیل میشود و به نوعی جزء فیوز است). در این نوع سیستم مهاربندی هم عضو مهاربند و هم تیرها و ستونهای دهانههای مهاربندی بایستی فشرده لرزهای با سطح شکلپذیری زیاد باشد پس در تیرهای مربوط به دهانههای مهاربندی به هیچ وجه از ورق تقویت نمیتوانیم استفاده کنیم ولی در تیرهای خارج از دهانههای مهاربندی هیچ شرط فشردگی وجود نداره و علاوه بر تیرهای لانه زنبوری و یا تیر با ورق اتصال حتی میشود از تیر غیر فشرده و یا احیاناً از تیرورق با جان لاغر هم استفاده کرد.
سیستم مهاربندی واگرا
در سیستم مهاربند واگرا تیر پیوند فیوز سازهای بوده و بایستی به صورت آی شکل و یا قوطی شکل ساخته شده از ورق و فشرده لرزهای با شکلپذیری زیاد باشد. ستونهای دهانههای مهاربند شده هم باید فشرده لرزهای با سطح شکل پذیری زیاد باشد. فقط تیر خارج تیر پیوند اگه مقطعش متفاوت باشد میتواند فشرده لرزهای با سطح شکلپذیری متوسط هم باشد. هیچ عضو اضافیای نباید به تیر پیوند متصل شود چون عملکرد تیر پیوند رو مختل میکند. مثلاً تیرچهها به هیچ وجه نباید به داخل تیر پیوند وارد شود و تیرچهها حتماً باید موازی با تیر پیوند باشند.