کروم بندی
کروم بندی در اصل ایجاد نمودن یک سطح تراز برای اجرای هر نوع اندود نظیر گچ و سیمان و ملات در سطوح افقی و قائم است و میتواند به صورت افقی در اجرای سطوح و یا قائم در اجرای نمای دیوارها و یا شیبدار در اجرای شیب بندی بام و کفها مورد استفاده قرار گیرد.
کرم به یک نشانه ۱۰×۱۰ سانتیمتری گچی یا سیمانی که سطح روی آن مبنای آستر ملات سیمان یا اندود کاری یا کاشیکاری است، گفته میشود.
لیسهای کردن
لیسهای کردن عبارت است از پخش یک لایه سیمان روی سطوح ملات سیمانی یا بتنی قبل از خشک شدن و کشیدن لیسه یا ماله فلزی روی آن برای رفع خلل و خرج و ترکهای سطحی ناشی از جمع شدگی و ایجاد یک سطح صاف و یک دست.
مراحل کرم بندی روی دیوار
- برای کرم بندی بر روی دیوار باید شاقول را بر سطح دیوار قرارداد تا بتوان ضخامت کرم را برای ریسمان کاری تعیین نمود.
- با توجه به ارتفاع دیوار محلهایی که بایستی کاشی شود که معمولاً ۳ متر هستند، در این صورت کرم با نشانه را در ارتفاع ۸۰/۲ سانتیمتری مانده به سقف انداخته و آن را کرم a مینامیم.
- این نشانه باید حداقل ضخامت را داشته باشد.
- نشانه بعدی را ۳۰ سانتیمتر مانده به کف اجراء نموده و ضامن شاقول را بر کرم a صاف قرار میدهیم به طوری که قسمت برجستگی شاقول مماس بر کرم یا نشانه پایین به نام b قرار گیرد ، اگر زیر شاقولها خالی بود. ملات اضافه نموده تا برابر شاقول قرار گیرد و اگر اضافه بود، با ماله روی آن را کم کم تراشیده تا کاملاً شاقول بر سطح کرم b منطبق شود.
- مراحلی که در بندهای ۲ و ۳ ذکر شد را در ضلع مقابل انجام داده و کرومهای c و d مینامیم.
- در مرحله بعد ریسمانی با میخ بر سطح a و c در طول دیوار کوبیده به طوری که ریسمان منطبق بر سطح c و a باشد در این موقع ریسمان ساخته شده و بوسیله ماله کرمهایی به فاصله ۹۰ سانتیمتر یا کمتر اجراء و دقت مینمایید که کاملاً مماس با ریسمان باشد آن گاه طول دیوار رابه همین ترتیب کرم بندی مینمایید.
- در این مرحله ریسمانی بر سطح کرم b و d میبندید و مطابق کرمهای بالایی اجرا میکنید.
کاربردها
کروم بندی در کارهایی نظیر اجرای گچ و خاک و انواع رویههای سیمانی بصورت قائم و در اجرای کفسازی بام و پارکینگها و زیر زمینها بصورت شیبدار و در اجرای رویه کف واحدها و محوطهها از انواع مصالح نظیر سنگ و موزاییک و غیره بصورت افقی اجرا میشود و قایل پرداخت است. موارد دیگر در هر جایی که با توجه به نوع کار ضرورت اجرا داشته باشد یا دستوری برای اجرای آن باشد قابل اجرا و پرداخت است. مثلاً لیسهای کردن در مرحله آخر اجرای جداول و انهار بتنی در کف آنها اجرا میشود. یا مثلاً مضرس نمودن در محل قطع بتن ریزی یا روی رمپهای بتنی یا کفهای بتنی که محل تردد افراد است میتواند استفاده شود.