مطالب مشابه

245 نظر

  1. 1

    شهلا

    خیلی مفید بود واقعا کمکم کرد ممنون

    پاسخ
  2. 2

    علی

    با سلام
    آیا می توان در ضرایب پیشنهاد قیمت تخفیف داد به طور مثال ضرایب منطقه ای را در پیشنهاد قیمت کاهش داد و یا صفر نمود؟

    پاسخ
    1. 2.1

      مدیر آموزش

      سلام
      همانطوری که گفته شد ضرایب فهرست بها من جمله ضریب منطقه‌ای، به منظور نزدیک تر کردن کار در شرایط مختلف به شرایط استاندارد و نرمال در نظر گرفته شده است. فقط یک ضریب پیشنهاد قیمت داریم و فقط این یک ضریب را می‌توان به صورت تخفیف یا اضافه بیان کرد، بقیه ضرایب، یا با یک بخشنامه ابلاغ می‌شوند یا اینکه با توجه به شرایط کاری محاسبه می‌شوند و برای یک پروژه با شرایط کاری ثابت، همواره اعداد ثابت و غیر قابل تغییری خواهند بود. لذا هیچ گونه تخفیفی در این گونه ضرایب نمی‌توان اعمال کرد.
      باید در نظر داشته باشید قیمت پیشنهادی پیمانکار معمولا با توجه به آنالیز آیتم ها در شرایط کاری محل اجرای پروژه به دست خواهد آمد. روال کار بدین صورت است که پس از آنالیز، پیمانکار یک قیمت تمام شده برای هر آیتم خواهد داشت. قیمت پیشنهادی پیمانکار که با یک ضریب مثبت یا منفی (پلوس و مینوس) نسبت به فهرست بها اعلام می‌شود، مبلغی متفاوت از این مبلغ حاصل از آنالیز خواهد بود. بهایی که توسط کارفرما در قبال اجرای آیتم ها به پیمانکار پرداخت می‌شود، برابر است با قیمت درج شده در فهرست بها ضربدر تمامی ضرایب (که یکی از آنها ضریب پیشنهادی پیمانکار است)، منهای کسورات قانونی. در این صورت پیمانکار باید پس از آنالیز و اعمال سود منطقی، ضرایب را (که محاسبه کرده یا از بخشنامه ها استخراج نموده است) به صورت معکوس اعمال نماید و کسورات را نیز در نظر بگیرد و درنهایت با تقسیم کردن عدد به دست آمده به بهای واحد مندرج در فهرست بها، ضریب پیشنهادی خود را به دست آورد.
      در این صورت است که مبلغی نهایی پرداخت شده در وجه پیمانکار برابر با بهای حاصل از آنالیز خواهد بود. لذا با توجه به مطالب فوق الذکر، هر گونه تخفیف یا تغییری در هر جایی از ضرایب یا آنالیز ها، صرفاً باید در ضریب پیشنهادی دیده شود.
      برای اینکه کسورات را به طور صحیح در نظر بگیرید، باید عدد به دست آمده را بر یک منهای مجموع کسورات تقسیم نماید و هرگز مانند دیگر ضرایب (مانند سود پیمانکاری) در عدد به دست آمده ضرب نکنید.
      در زیر با یک مثال تفاوت دو روش ذکر شده آمده است.
      فرض کنید مبلغ نهایی حاصل از آنالیز و معکوس کردن ضرایب، ۱۰۰۰ تومان باشد و ۱۲ درصد سود برای خود در نظر بگیرد. مبلغ نهایی که انتظار دارید از کارفرما دریافت کنید ۱۱۲۰ تومان است. مالیات این کار را ۳ درصد و حق بیمه آن را ۱۶٫۶۷ درصد در نظر بگیرید. جمع کل کسورات ۱۹٫۶۷ درصد خواهد بود. اگر یک بعلاوه این عدد را در ۱۱۲۰ ضرب نمایید ۱۳۴۰٫۳ تومان خواهد شد. یعنی مبلغ نهایی پرداخت شده توسط کارفرما ۱۳۴۰٫۳ تومان خواهد بود. اگر بار دیگر معکوس این کار را انجام دهید یعنی کسورات قانونی این مبلغ را محاسبه نمایید،(۱۳۴۰٫۳ را در ۱۹٫۶۷ درصد ضرب نمایید) مبلغ کسورات ۲۶۳٫۶ تومان خواهد شد. با کسر این مبلغ از ۱۳۴۰٫۳ تومان، مبلغ خالص دریافتی توسط پیمانکار ۱۰۷۶٫۶=۲۶۳٫۶-۱۳۴۰٫۳ خواهد بود. با مقایسه این عدد با ۱۱۲۰ تومان، خواهید دید که ۴۳٫۳ تومان کمتر از مقدار آنالیز بعلاوه سود دریافت کرده‌اید.
      ولی اگر مبلغ ۱۱۲۰ تومان را در %۸۰٫۳=%۱۹٫۶۷-%۱۰۰ تقسیم کنید. (۰٫۸۰۳÷۱۱۲۰) خواهید دید که مبلغ نهایی پرداخت شده ۱۳۹۴٫۷ تومان است، مبلغ کسورات این مبلغ ۲۷۴٫۳ تومان است. با کسر این مبلغ از مبلغ کل (۱۱۲۰=۲۷۴٫۷-۱۳۹۴٫۷ )، مبلغ نهایی پرداخت شده برای انجام کار و سود پیمانکاری ۱۱۲۰ تومان خواهد بود. این عدد همان مبلغ محاسبه شده توسط پیمانکار است.

      پاسخ
      1. 2.1.1

        محمد

        سلام
        در بخشنامه اخیر ضریب بالاسری تبصره ای در مورد تخفیف در ضریب بالاسری حداکثر ۱۰ درصد آمده است آیا منظور ۱۰ درصد از ۴۱ درصد پروژه های غیر عمرانی ۴٫۱ درصد است و یا ۱۰ درصد کاهش یعنی ضریب معادل ۱٫۳۱ در نظر گرفته شود

        پاسخ
        1. 2.1.1.1

          مدیر آموزش

          سلام
          هریک از انواع پیمان‌ها ضریب بالاسری مربوط به خود را دارد. به عنوان مثال پیمان‌های با مصالحی که تحت عنوان طرح های غیر عمرانی و با مناقصه واگذار می‌شوند، با توجه به فهرست بهای سال ۹۶ ضریب بالاسری ۱/۴۱ را دارند (قبلاَ این ضریب ۱/۴۳ بود). اگر پیمانکار بخواهد طبق بخشنامه فوق الذکر تخفیفی برای این ضریب در نظر بگیرد، حداقل مقدار آن ۱/۳۱ خواهد بود. برای دیگر پیمان‌ها هم به همین منوال می‌توان عمل نمود.

          پاسخ
    2. 2.2

      فرزاد

      ضرایب بالاسری و منطقه ای غیر قابل تغییرند

      پاسخ
      1. 2.2.1

        مدیر آموزش

        به بخشنامه جدید پیشنهاد قیمت مراجعه نمایید. در این بخشنامه می‌توان برای ضریب بالاسری تخفیف در نظر گرفت.

        پاسخ
    3. 2.3

      احمد

      با توجه به اینکه قیمت پیشنهادی پیمانکار با اعمال مینوس یا پلوس است در صورتی که قیمت پیشنهادی از برآورد اولیه پیمان کمتر باشد در نتیجه شما مینوس زده و واضح است که تخفیف لحاظ نمودید. در نتیجه نیازی به کاهش ضرایب ندارید زیرا ضریب پیمان شما تمام این ضرایب را در بر میگیرد.

      پاسخ
  3. 3

    آرش

    با سلام.
    در چه نوع قراردادهایی ضرایب فصلی اعمال می شود(بهنگام ارایه صورت وضعیت) و در چه نوع قراردادهایی تنها از یک ضریب کلی برای یک رشته مثلا ابنیه جهت صورت وضعیت استفاده می شود.

    پاسخ
    1. 3.1

      مدیر آموزش

      سلام
      برای اعمال ضرایب در صورت وضعیت نه در شرایط عمومی پیمان نکته‌ای ذکر شده است و نه در متن قراردادهای تیپ چیزی گفته شده است. معمولاً در قراردادهایی که براساس فهرست بها منعقد می‌شوند مرجع اصلی برای این قبیل اختلافات متن فهرست بهای منظم خواهد بود. اگر مابین مقادیر اجرا شده واقعی در سایت نسبت به مقادیر موجود در اسناد مناقصه یا همان برآورد اولیه اختلافی نباشد، نحوه اعمال ضریب به صورت فصلی، رشته‌ای یا کلی تاثیری در مبلغ کلی دریافتی توسط پیمانکار نخواهد داشت. ولی در اکثر پروژه ها همواره این اختلاف مشاهده می‌شود. بدیهی است که آیتم های موجود در برخی فصول سود دهی بیشتری برای پیمانکار دارد و بر عکس بعضی فصول ضرر ده هستند. در این میان پیمانکار همواره سعی در کاهش مقادیر فصول ضرر ده و افزایش مقادیر فصولِ با سود دهی بیشتر دارد. اگر جدول مبالغ و ضرایب پیشنهادی جزء (که ضرایب مربوط به هر فصل را نشان می‌دهد) را ملاحضه نمایید خواهید دید که قطعاً ضرایب فصول با یکدیگر و با ضریب پیمان اختلاف دارند. از طرفی به مانند کاری که پیمانکار در مورد فصول ضرر ده و سود ده انجام می‌دهد در اینجا نیز همواره سعی دارد، مقادیر کارهای فصولی را که در آن تخفیف داده کاهش دهد و مقادیر فصول با ضرایب مثبت یا تخفیف کم را افزایش می‌دهد. این حرکت اغلب با تعویض آیتم ها یا تغییر در مشخصات فنی کار صورت می‌گیرد.

      ولی به استناد تبصره ذیل ردیف ۵ بخشنامه شماره ۱۰۰/۷۶۵۷۴ مورخ ۱۳۸۷/۸/۱۹، سقف مبلغ ناشی از افزایش یا کاهش مقادیر ردیف‌هایی که ضریب پیشنهادي جز ء فصل مربوطه بیشتر از ضریب پیشنهادي کل باشد (با رعایت محدودیت هاي مندرج در ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان) حداکثر تا ۲۵ درصد مبلغ مذکور مجاز است. براي افزایش مقادیر این ردیف‌ها، بیش از سقف یادشده، ضریب پیشنهادي کل ملاك است.
      بنابراین در صورتی که ضریب پیشنهادي جزء فصل بیش از ضریب پیشنهادي کل باشد به صورت زیر عمل می‌شود:
      – چنانچه افزایش یا کاهش تغییر مقادیر فصل کمتر از ۲۵ درصد فصل مربوط باشد، ضریب پیشنهادي جزء فصل ملاك است.
      – چنانچه افزایش تغییر مقادیر فصل بیشتر از ۲۵ درصد فصل مربوط باشد براي مازاد ۲۵ درصد، ضریب پیشنهادي کل ملاك است.
      – چنانچه کاهش تغییر مقادیر فصل بیشتر از ۲۵ درصد فصل مربوط باشد ضریب پیشنهادي جزء فصل ملاك است.

      ضرایب مربوط به یک قرارداد یا محاسباتی هستند یا از طریق بخشنامه اعلام می‌شوند. تمامی ضرایب محاسباتی از قبیل ضریب طبقات، در متن قرارداد صراحتاً نوشته می‌شود. ضریب پیمان نیز در برگ پیشنهاد قیمت ذکر شده است و این ضریب نیز صراحتاً در قرارداد آورده می‌شود. اگر در متن قراردادی ضریب پیشنهاد قیمت به صورت تفکیک شده برای هر فصل نوشته شود (نه اینکه بصورت جدول مبالغ و ضرایب پیشنهادی جزء ضمیمه قرارداد شود) می‌توان این ضریب را به صورت فصلی اعمال کرد. در غیر اینصورت ضریب پیشنهادی به صورت کلی باید اعمال شود.

      پاسخ
  4. 4

    محسن

    با سلام
    ضریب بالاسری برای خرید اقلام تأسیسات مکانیکی چند در صد است؟
    باتشکر

    پاسخ
    1. 4.1

      مدیر آموزش

      سلام
      همانطوری که مستحضرید اقلامی که خرید شده‌اند و در محل انجام پروژه انبار شده اند، قبل از به کار رفتن در عملیات اجرایی مصالح پایکار گفته می‌شوند. احتمالاً منظورتان از ضریب بالاسری اقلام خرید تاسیسات مکانیکی همان ضریب اعمالی به مصالح پایکار است. در کل ضرایبی که می‌توان به مصالح پایکار اعمال کرد، ضریب پیشنهادی پیمانکار و ضریب بالاسری است. این ضرایب به همان طریق و با همان مقداری که به ردیف های کارکرد اعمال می‌شوند در مصالح پایکار هم اعمال خواهند شد. ضریب بالاسری برای طرح‌های عمرانی و کارهایی که با مناقصه واگذار شده‌اند ۱/۳۰ و برای کارهایی که بدون مناقصه و به صورت ترک تشریفات واگذار شده‌اند ۱/۲۰ است. در طرحهای غیر عمرانی نیز این ضریب ۱/۴۱ خواهد بود. علاوه بر این جدولِ شماره یکِ پیوستِ یکِ فهرست بهای تاسیسات مکانیکی نیز به صورت فصلی به مصالح پایکار اعمال می‌شود. در نهایت هم ضریب ۷۰ درصد طبق بند فهرست بها به این مصالح ضرب می‌شود.
      ذکر این نکته ضروری است که با توجه به ماهیت ضریب منطقه ای، دلیل اصلی ایجاد ضریبی به این نام، سختی اجرای فعالیت و سختی تهیه مصالح و مواد در مناطقی دور از تهران است. لذا انتظار می‌رود بخشی از ضرایب منطقه‌ای نیز به صورتی منطقی در مصالح پایکار اعمال شود. برای تهیه مصالح که در مرحله اول در مصالح پایکار نمود پیدا می‌کند، در متن فهرست بها سخنی از اعمال ضریب منطقه‌ای نیامده است.

      پاسخ
  5. 5

    جواد

    با سلام و تشکر
    آیا ضریب تجهیز هم در مبلغ نهایی ضرب میشود به طور مثال اگه ضریب تجهیز ۴ درصد باشد مبلغ نهایی به صورت زیر میشود؟
    ۱۳۳۲۰۰۱۶۲۰*۱٫۰۴=۱۳۸۵۲۸۱۶۸۵
    یا اینکه تجهیز در مبلغ خالص ضرب شده و با مبلغ جمع میشود
    ۹۲۲۰۴۳۵۰۳*.۰۴=۳۶۸۸۱۷۴۰
    ۳۶۸۸۱۷۴۰+۱۳۳۲۰۰۱۶۲۰=۱۳۶۸۸۸۳۳۶۰
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    1. 5.1

      مدیر آموزش

      سلام
      درصد تجهیز و برچیدن کارگاه فقط به مبلغ خالص اعمال می‌شود. و در نهایت با مبلغ کل که حاصل اعمال ضرایب در مبلغ خالص است، جمع می‌شود.
      همانطوری که اشاره کرده‌اید.
      اگر مبلغ خالص بدون اعمال ضرایب مثلا ۹۲۲،۰۴۳،۵۰۳ ریال باشد و درصد تجهیز ۴ باشد. مبلغ تجهیز برابر با ۳۶،۸۸۱،۷۴۰=۰/۰۴×۹۲۲،۰۴۳،۵۰۳ خواهد شد.

      پاسخ
  6. 6

    elyar

    سلام
    با تشکر از مطلب مفیدتون
    یه سوالی داشتم
    طبق فهرست بهای سال ۹۵ (مثلا رشته ابنیه)، ضریب محاسبه تجهیز کارگاه برابر ۴ درصد است.
    این ۴ درصد برابر ۴ درصد مبلغ اجرای کار باضریب بالاسری هست یا بدون بالاسری؟
    ممنونم

    پاسخ
    1. 6.1

      مدیر آموزش

      سلام
      طبق بند ۲-۸ دستورالعمل کاربرد فهرست بها، مبلغ هر ردیف، حاصل ضرب مقدار در بهای واحد آن ردیف است. از جمع مبلغ ردیف‌های مربوط به هر فصل، مبلغ فصل و از جمع مبالغ فصل ها، جمع مبلغ ردیف‌های فهرست بها برای کار مورد نظر به دست می‌آید. ضریب طبقات، ضریب بالاسری و ضریب منطقه‌ای، به جمع مبلغ ردیف‌ها به صورت پی در پی ضرب شده و هزینه تجهیز کارگاه، به آن اضافه می‌شود. این بند نشان می‌دهد که ضرایب (طبقات،بالاسری و منطقه) نباید بر مبلغ کل تجهیز کارگاه تاثیری داشته باشند. مبلغ تجهیز کارگاه عددی ثابت است که یا به صورت مقطوع در نظر گرفته می‌شود، یا درصدی از جمع مبلغ ردیف ها. در کل اگر تجهیز کارگاه به صورت درصدی بیان شود. این درصد صرفاً در جمع مبلغ ردیف ها ضرب می‌شود.
      طبق بند ۲-۱۷-۱ دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه نیز، درصد تجهیز و برچیدن به هزینه های انجام کار اعمال می‌شود.

      پاسخ
      1. 6.1.1

        elyar

        با تشکر از پاسخگویی سریع شما.
        پس با این حساب منظور شما اینه که جمع کل تجهیز کارگاه ابنیه برابر ۴ درصد هزینه خالص اجرای کار ( بدون ضرایب بالاسری یا منطقه) می باشد؟
        یعنی به طور مثال اگه هزینه اجرای کار ابنیه ما برابر ۱۰۰ تومان و مبلغ اجرای کار بعد از اعمال ضریب بالاسری برابر ۱۳۰ تومان باشد و ضریب تجهیز کارگاه نیز برابر ۴ درصد باشد.
        بنابراین مبلغ تجهیز کارگاه برابر ۴=۰٫۰۴×۱۰۰ خواهد بود یا ۵/۲=۰٫۰۴×۱۳۰ ؟

        پاسخ
        1. 6.1.1.1

          مدیر آموزش

          بله، درصد تجهیز و برچیدن کارگاه فقط به هزینه های اجرای کار اعمال می‌شود.
          اگر جمع ردیف‌های فهرست بها بدون اعمال ضرایب به عنوان مثال ۱۰۰ تومان باشد، و درصد تجهیز کارگاه ۴ در نظر گرفته شود. کل مبلغ هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه برابر با (۴=۰٫۰۴×۱۰۰) ۴ تومان خواهد بود.

          پاسخ
          1. 6.1.1.1.1

            بهزاد نوروززاده

            با سلام
            اگر در زمان تهیه یک مناقصه هستیم ۴درصد برآورد بعد از اعمال ضرایب است و اگر در زمان صورت وضعیت هستیم چون مبلغ تجهیز مقطوع است و قبلا در برآورد مشاور اعمال شده دیگر نباید ضرایب اعمال شود و فقط ضریب پیمان اعمال میشود

          2. 54321

            مدیر آموزش

            سلام
            همانطوری که گفته شد، مبلغ تجهیز کارگاه یا به صورت مقطوع و فارغ از هزینه های اجرای کار خواهد بود یا به صورت درصدی از هزینه های اجرای کار. اما تفاوت این دو در برآورد اولیه و صورت‌وضعیت نویسی را می‌توان این گونه بیان کرد. مبلغ تجهیز کارگاهی که به صورت مقطوع است، در برآوردی که کارفرما برای برگزاری مناقصه انجام می‌دهد و پیشنهاد قیمتی که پیمانکار ارائه می‌کند، مقادیر یکسانی خواهند بود. اما برای تجهیز کارگاه‌هایی که به صورت درصدی عنوان می‌شوند، در برآورد اولیه، مبلغ تجهیز کارگاه درصدی از مجموع قیمت‌های واحد فهرست بها است در حالی که در پیشنهاد پیمانکار این مبلغ درصدی از قیمت‌های واحد پیشنهادی پیمانکار خواهد بود. قیمت‌هایی که پیمانکار برای هر آیتم از فهرست بها پیشنهاد می‌دهد، ربطی به دیگر ضرایب ندارند، ولی همواره پیمانکار با در نظر گرفتن این ضرایب قیمت‌های هر آیتم را تنظیم می‌کند. در صورت وضعیت نویسی هم ابتدا مبلغ تجهیز کارگاه محاسبه می‌شود و سپس ضرایب اعمال شده و در نهایت مبلغ تجهیز به آن اضافه می‌شود.

      2. 6.1.2

        mnaseh

        با سلام . همانطور که فرمودید در بند ۲-۸ دستورالعمل کاربرد بیان شده است ضرایب بالاسری و منطقه ای به جمع مبلغ ردیف ها ضرب شده و هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه به آن اضافه میشود. «نتیجه، برآورد هزینه اجرای کار خواهد بود.»
        در دستورالعمل مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه نیز (بند ۲-۱۷-۱) بیان داشته که حداکثر مبلغ تجهیز و برچیدن به میزان ۴ (یا ۵درصد) «مبلغ برآورد هزینه اجرای کار بدون هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه» است.
        استنباط بنده با توجه به دوجمله بالا این است که ضریب تجهیز و برچیدن به کل مبلغ اجرایی (با احتساب ضریب منطقه و بالاسری) اعمال و برآورد میگردد. با تشکر از توجه جنابعالی

        پاسخ
  7. 7

    اشرف زاده

    سلام
    چه پروژه هایی باید آنالیز بها داشته باشند و آیا بخشنامه خاصی برای این کار وجود دارد؟ مثلا بخشنامه‌ای هست که آنالیز فقط برای پروژه هایی انجام می‌شود که بالای ۷ میلیارد ریال براورد دارد؟!

    پاسخ
    1. 7.1

      مدیر آموزش

      سلام
      بخشنامه شماره ۵۴/۴۹۵۱-۱۰۲/۵۴۵۳ که در تاریخ ۷۷/۰۹/۰۹ از طرف سازمان برنامه و بودجه وقت منتشر شده است، تمامی مراحل و جدول های مربوط به آنالیز را ارائه کرده است. در این بخشنامه اشاره‌ای به سقف ریالی برآورد نشده است و صرفاً ردیف‌هایی از برآورد که نیاز به آنالیز خواهند داشت مشخص شده است. البته این ردیف ها بسته به آیتم های پروژه می‌تواند متغییر باشد و از پروژه‌ای به پروژه دیگر تفاوت خواهد داشت. طبق این بخشنامه ردیف‌هایی از برآورد که حداقل ۶۵ درصد کل هزینه اجرای کار را در بر داشته باشند نیاز به آنالیز خواهند داشت.
      بخشنامه فوق برای پروژه‌هایی که فهرست بها دارند یا برای آنها فهرست بهایی شبیه به فهرست بهای پایه تهیه شده است به کار می‌رود. در کارهایی که به صورت ترک مناقصه واگذار می‌شوند نیز باید این بخشنامه را به کار برد.

      پاسخ
  8. 8

    مجید

    با سلام و احترام و تشکر از زحمات
    اگر بخشی از کار در شب انجام گردد و هزینه ان در براورد اولیه دیده نشده باشد اون وقت نحوه پرداخت به چه صورت است. ایا ضریب در حجم اعمال میگردد
    ایا باید مجوز پرداخت گرفت؟؟
    ایا از این بابت چیزی به پیمانکار باید پرداخت گردد؟؟

    پاسخ
    1. 8.1

      مدیر آموزش

      سلام
      طبق ماده ۲۵ نشریه شماره ۴۳۱۱ (شرایط عمومی پیمان) اگر در برنامه زمانبندی تفصیلی، کار در شب پیش بینی نشده باشد، باید حتماً در زمان اجرا، مجوزهای اجرای کار در شب اخذ شود تا هم از لحاظ ایمنی و بیمه و هم از لحاظ پرداخت‌ها مشکلی پیش نیاید.
      پس از اخذ مجوز، سه حالت برای اجرای کار در شب پیش خواهد آمد.
      ۱- پیمانکار برای جبران تاخیرات خود اقدام به اجرای کار در شب نماید. در این حالت هیچ اضافه پرداختی انجام نخواهد شد.
      ۲- اگر مشاور تشخیص دهد که روند پیشرفت کار پیمانکار به گونه‌ای است که پروژه در مدت پیمان به اتمام نخواهد رسید، پس از کسب موافقت کارفرما به پیمانکار دستور اجرای کار در شب را می‌دهد. در این حالت نیز هیچ اضافه پرداختی انجام نمی‌شود.
      ۳- اگر با تشخیص مشاور و تایید کارفرما برای جبران تاخیراتی که ناشی از قصور پیمانکار نیست، کار در شب انجام شود. هزینه‌های اضافی در وجه پیمانکار پرداخت خواهد شد. واضح است که صرفاً بخش نیروی انسانی و ماشین‌الات مشمول این اضافه پرداخت خواهند شد. در این صورت هزینه های اضافی طبق مصوبات قانون کار پرداخت می‌شود.

      پاسخ
  9. 9

    حمزه

    واقعاً عالی بود.تشکر

    پاسخ
  10. 10

    اصغر

    باسلام
    درمحاسبه اضافه كاريها با استفاده از فهرست بهای ابنيه سال ٨٨ ضرايب بالاسرى و منطقه‌ای اعمال می‌گردد؟
    (باعنايت به توضيحات صفحه آخر فهرست بها)

    پاسخ
    1. 10.1

      مدیر آموزش

      سلام
      با توجه به اینکه ضرایب منطقه‌ای و بالاسری در فهرست بهای سال ۸۸ حذف شده بود، نمی‌توان از این ضرایب استفاده کرد. در سوالتان به نوع قرارداد اشاره‌ای نشده است. در قراردادهای مترمربع با توجه به ماده ۱۲ قرارداد با تغییرات برخورد می‌شود. در قراردادهای فهرست بهایی اضافه کاری با کارهای اشاره شده در برآورد اولیه تفاوت چندانی ندارد. اضافه کاری‌ها نیز کارکرد محسوب می‌شود.
      در صفحه آخر فهرست بهای سال ۸۸ (ابنیه) به کارهای جدید اشاره شده است که با کارهای اضافی تفاوت دارد. ضوابط کار جدید در ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان آمده است.

      پاسخ
  11. 11

    مصطفی

    با سلام
    با تشکر از ارائه اطلاعات مفیدتان در نحوه اعمال ضرایب احساس میکنم در نحوه محاسبه تان برای ضرایب بالاسری عمرانی و غیرعمرانی اشتباه رخ داده است . چون در واقعیت بیمه و مالیات کسورات قرارداد می باشند نه ضرایب. شما این دو آیتمو با مجموع بالاسریای دیگه مثل سود و هزینه دفتر و… جمع کردین.اونوقت پس این درصد هزینه دفترو و کارگاه و سود مشمول درصد بیمه و مالیات نمی شوند. ولی در عمل و در قانون کل مبلغ پرداختی پیمان مشمول بیمه و مالیات هستند. پس فرمولمون واسه بالاسری کل باید اینطور بشود:
    ((۱-مجموع درصد کسورات بیمه و مالیات) × (۱-مجموع درصدهای بالاسری))/۱ . با این محاسبه ضریب بالاسری بدون کسورات بیمه و مالیات ۱/۲۴ در پروژه های عمرانی خواهد شد

    پاسخ
  12. 12

    مصطفی

    و اگر روش محاسبه من درست و منطقی باشد ضریب کل بالاسری در پروژه های غیرعمرانی باید ۱/۳۹ شود نه ۱/۴۳

    پاسخ
  13. 13

    مصطفی

    البته با احترام به شما من اگر دچار خطای محاسباتی شده ا م یا در محاسباتم چیزی رو نادیده گرفته ام خواهشمندم گوشزد کنید

    پاسخ
    1. 13.1

      مدیر آموزش

      سلام
      همانطوری که در متن پست اشاره شده است، این یک نمونه از آنالیز ضریب بالاسری است. به عبارت دیگر هزینه هایی مانند هزینه دفتر مرکزی، هرینه های مستمر کارگاه و .. ممکن است از پروژه‌ای به پروژهِ دیگر متفاوت باشد. در عمل نیز واضح است برخی از شرکت‌های بزرگ، هزینه‌های بیشتری نسبت به دیگر شرکت‌ها دارند. ضریب بالاسری به صراحت در بند ۲-۷-۲ دستورالعمل کاربرد فهرست بها، برای طرح‌های عمرانی با مناقصه ۱/۳ و برای طرح‌های عمرانی بدون مناقصه ۱/۲ در نظر گرفته شده است. با هر محاسباتی که این ضریب محاسبه شود مقداری بیش از آنچه ذکر شد، قابل اعمال نخواهد بود. قیمتی که پیمانکار برای انجام کار از آنالیز آیتم ها استخراج می‌کند، قیمت خام است و صرفاً هزینه‌های انجام کار را در بر می‌گیرد. دیگر هزینه‌های پیمانکار پس از اعمال ضرایب، وارد قیمت پیشنهادی می‌شوند. یکی از این ضرایب ضریب بالاسری بوده و برخی از این دیگر هزینه‌ها در آنالیز ضریب بالاسری آمده است. ضریب بالاسری پس از اعمال، همواره در ضریب پیشنهادی پیمانکار نمود پیدا می‌کند.
      در مورد نحوه اعمال کسورات نیز به پاسخ دیدگاه شماره ۲ یکی از کاربران در قسمت ابتدایی دیدگاه‌ها مراجعه فرمایید.

      پاسخ
      1. 13.1.1

        مصطفی

        با تشکر از راهنمایی عالیتان. اون کامنتتان را هم دیدم. پس نتیجه میگیریم بالاسریهای مفروض خود شرکت مثل سود و هزینه دفتر و … رو که روال ثابتی ندارد در هزینه هایمان ضرب کنیم تا قیمت خالص بدست بیاد. سپس کسورات قانونی رو با همون فرمول که اشاره کردید اعمال کنیم.

        پاسخ
        1. 13.1.1.1

          مدیر آموزش

          بله، در واقعیت و عمل دیگر هزینه‌های شرکت و کارگاه به صورت درصدی از هزینه اجرای کار در نظر گرفته می‌شود و در هزینه اجرای کار ضرب شده سپس کسورات به روش گفته شده اعمال می‌شود. در کل مقدار ضریب بالاسری گفته شده در فهرست بها، مقداری قراردادی و تا حدودی نزدیک به واقعیت است ولی می‌تواند به عنوان یک راهنما نیز برای در نظر گرفتن این هزینه‌ها استفاده شود.

          پاسخ
      2. 13.1.2

        مصطفی

        اون ضریب سود ۱/۲۴ رو هم با همین فرمول بدست آوردم. بالاسری ۱/۳ ضربدر ۰/۹۵۴ ( همون کسورات ۳ درصد مالیات و ۱/۶ درصد بیمه پروژه عمرانیه)

        پاسخ
  14. 14

    مصطفی

    یک مسئله: حال که قراره مالیات ۳ درصد رو از قرارداد ها حذف کنند یا بقولی حذفش کردند، پس با این حساب ضریب بالاسری مناقصه باید بجای ۱/۳ بشود ۱/۲۶ دیگه؟ (۱/۲۴ تقسیم بر ۰/۹۸۴ کسر بیمه)

    پاسخ
    1. 14.1

      مدیر آموزش

      نمی‌توان به صورت قطعی اظهار نظر کرد. باید منتظر فهرست بهای جدید بود و تغییرات اعمال شده را بررسی کرد.

      پاسخ
  15. 15

    آرمین اسعدی

    سلام ممنون اطلاعات مفیدتون
    در پروژه ای که با توجه به دستور کار مصالح مصرفی تغییر کرده و به طور مثال پیمانکار بجای لوله pvc که در قرارداد تعیین شده لوله upvc تهیه کرده است.
    این تفاوت قیمت با چه ضریبی و با استناد به چه بخشنامه ای باید اعمال شود؟

    پاسخ
    1. 15.1

      مدیر آموزش

      سلام
      اگر قراردادتان به صورت متر مربع باشد، طبق ماده ۱۲ پیمان (پیمان های تیپ قرارداد متر مربع) با تغییرات برخورد می‌شود. به فهرست بهای منضم به پیمان مراجعه خواهد شد، آیتمی که متناسب با آیتم های حذف و جایگزین شده است را پیدا کرده و مبلغ آیتم حذف شده را از مبلغ کل پیمان کسر و مبلغ آیتم اضافه شده را به مبلغ کل پیمان اضافه می‌کنند. در صورتی که این آیتم ها در فهرست بها موجود نباشد، کار جدید محسوب می‌شوند و طبق دستورالعمل فهرست بها برای آنها قیمت جدید تهیه شده و سپس حذف و اضافه انجام می‌شود. در قراردادهای متر مربع همواره ضریبی برای فهرست بهای منضم در نظر گرفته می‌شود (ضریب پیشنهادی پیمانکار) و در متن قرارد به صراحت نوشته می‌شود. در حذف و اضافه آیتم ها علاوه بر ضرایب معمول فهرست بها، این ضریب نیز اعمال می‌شود.
      در قراردادهایی که به صورت فهرست بهایی منعقد می‌شود، در دستور کار مربوطه نحوه پرداخت مشخص می‌شود. به عبارت دیگر قبل از انجام کار تکلیف بهای واحد کاری که جایگزین خواهد شد مشخص می‌شود. اگر آیتم در فهرست بها موجود باشد که به آن اشاره می‌شود در غیر اینصورت به صورت کار جدید ابلاغ می‌شود. قیمت جدیدی که برای کار جدید تصویب می‌شود، معمولاً پیوست دستور کار می‌شود.
      در مثال گفته شده، ردیف لوله پی. وی. سی در فهرست بها موجود است ولی برای لوله یو. پی. وی. سی باید قیمت جدید تهیه شود.

      پاسخ
  16. 16

    محسن

    با سلام
    مهندس ممنون میشم در موارد ذیل اظهارنظر بفرمایین:
    ۱- نحوه اعمل ضرایب به کارهای مازاد بر قرارداد و اینکه چه ضرایبی تعلق میگیرد؟
    ۲- نحوه اعمال ضریب مصالح پایکار در قرارداد سرجمع و فهرست بهایی؟
    ۳- آیا به ردیفهای مصالح پایکار عملیات مازاد هم ضریبی اعمال می شود؟
    ممنون میشیم درمورد اعمال ضرایب یکجا و بطور کامل جهت روشن شدن اذهان با مستند که بتونیم ارائه کنیم شرح بدهین اگه بشه با مثال.

    پاسخ
    1. 16.1

      مدیر آموزش

      سلام

      اعمال ضرایب به کارهای مازاد
      در قراردادهای متر مربع تمامی کارهای اضافی طبق ماده ۱۲ پیمان در قرارداد اعمال می‌شوند. در این مورد برای نحوه پرداخت و دیگر مسائل مربوط به پرداخت ها ( منجمله ضرایب) طق ماده ۱۲ به فهرست بهای منضم مراجعه می‌کنند. هر آیتمی که مناسب با دستور کار ابلاغی باشد از فهرست بها انتخاب می‌نمایند. از این مرحله به بعد این کارها عیناً مانند کارهای قراردادهای فهرست بهایی خواهند بود و کلیه ضرایب به همراه ضریب پیشنهادی پیمانکار که در قرارداد سرجمع ذکر شده است در آنها اعمال خواهد شد. برای کارهایی که ردیف مناسبی در فهرست بها ندارند، از کار جدید و تنظیم قیمت جدید استفاده می‌شود.
      در قراردادهای فهرست بهایی، کار مازاد تفاوتی با کارهای ذکر شده در قرارداد نخواهد داشت. همه ضرایبی که به کارهای قرارداد اعمال می‌شود در کارهای مازاد نیز قابل اعمال است.
      مصالح پایکار
      مصالح پایکار در قرارداهای سرجمع تفاوتی با قراردادهای فهرست بهایی ندارد و طبق دستورالعمل و پیوست‌های فهرست بهای منضم با آن برخورد می‌شود.
      مصالح پایکار کارهای مازاد نیز هیچ تفاوتی با دیگر مصالح پایکار ندارد.
      تمامی مستنداتی که برای اعمال ضرایب نیاز است، فهرست بها و متن قراردادهای تیپ سرجمع است. در این مورد توصیه می‌شود، دستورالعمل کاربرد فهرست بها و پیوست های آن کامل مطالعه شود.

      پاسخ
  17. 17

    جعفری

    سلام ببخشید قرار داد کاری ما به یک سال قبلتر انجام دادن با درصد اختلاف
    آیا برای سال جدید تعدیل میخورد
    تو قرار داد قید شده که هیچ گونه تعدیلی به قرار داد اضافه نمود

    پاسخ
    1. 17.1

      مدیر آموزش

      سلام
      در این گونه موارد صرفاً به قرارداد مراجعه می‌شود. اگر در قرارداد ذکر شود که تعدیلی تعلق نمی‌گیرد، نمی‌توان به هیچ وجه تعدیل نمود. مگر در شرایط خاص که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای کلیه قراردادهای یک دوره با ابلاغ دستورالعمل تعدیل یا مابه التفات تعلق می‌گیرد. از این گونه دستورالعمل ها می‌توان به دستورالعمل جبران آثار اصلاح قيمت حامل هاي انرژي با اعمال قانون هدفمندكردن يارانه ها یا دستورالعمل جبران آثار ناشي از افزايش قيمت ارز اشاره کرد.

      پاسخ
  18. 18

    زهرا ب

    با سلام
    در رابطه با محاسبه مرخصی و سنوات نیروی انسانی مستقر در پروژه ها آیا ضریب منطقه ویژگی … جزو پایه حقوق محسوب می‌شود و باید با این ضریب تسویه شوند؟
    لطفا در صورت در دسترس بودن بخشنامه در این مورد، اعلام فرمایید.

    پاسخ
    1. 18.1