تاثیر عوامل بیرونی بر پایایی بتن
به مقاومت بتن ساخته شده از سیمان پرتلند، در برابر عوامل جوی٬ حملات شیمیایی٬ سایش، فرسایش و فرآیندهای تخریبی دیگر پایایی بتن گفته میشود. بتن پایا در شرایط محیطی مورد نظر، کیفیت و قابلیت بهرهبرداری خود را حفظ میکند. ساخت بتن پایا در کشورهای گرمسیر در قیاس با شرایط گرمایی کشورهای اروپایی معمولاً دارای مسایل بیشتری است. در مناطق سرد سیر نیز، یخزدن و آبشدنهای مکرر بتن، باعث تخریب بتن میشود. مواد شیمیایی یخزدا باعث شدت این خرابی میشوند. برای برطرف کردن این مشکل، بتن باید با استفاده از مواد حباب ساز٬ سنگدانههای مناسب٬ نسبت آب به سیمان پایین و نفوذپذیری کم ساخته شود.
خزش در بتن
به طور کلی، پدیدهی خزش (creep) به صورت تغییر شکل سازهی بتنی تحت اثر بار پایدار تعریف میشود. فشار و تنش بلند مدت روی بتن میتواند موجب شود که بتن دچار تغییر شکل شود. این تغییر شکل معمولاً در جهت نیروی اعمال شده رخ میدهد، مانند ستون بتنی که فشرده میشود و یا تیری که دچار کمانش میشود. پدیدهی خزش لزوماً موجب گسیختگی بتن نخواهد شد و در هنگام طراحی سازهی بتنی باید مد نظر قرار بگیرد.
عوامل تاثیر گذار بر پدیدهی خزش
- سنگدانهها
- نسبتهای مخلوط بتن
- سن بتن
سنگدانههای موجود در بتن دچار پدیدهی خزش نمیشوند و از این رو هر چقدر قدرت سنگدانهها بیشتر باشد، پدیدهی خزش نیز کاهش مییابد. مدول الاستیسیته در سنگدانهها فوق العاده اهمیت دارند و هر چقدر مدول الاستیسیته در سنگدانه بیشتر باشد، احتمال وقوع خزش کمتر میشود.
میزان چسبندگی(paste) مصالح بتنی یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار در پدیدهی خزش است. هر چقدر چسبندگی و یکدستی بتن کمتر باشد، احتمال وقوع خزش بیش تر میشود. بنابراین میتوان گفت که هر چقدر نسبت آب به سیمان (w/c) بیشتر باشد، خزش با احتمال بیشتری به وقوع خواهد پیوست.
این موضوع کاملاً مشخص است که کیفیت مخلوط بتنی (ژل) با گذشت زمان بیشتر میشود و بار اعمالی را بهتر تحمل میکند. این در حالی است که بتن تازه با اعمال بارهای کم نیز تغییر شکل نشان میدهد.