ساخت استخرهای بتنی
از میان انواع مختلف استخرها، استخرهای بتنی از بیشترین انعطاف پذیری برخوردار هستند. به طوری که شکل و طرح اجرا شده در محوطه استخر را میتوان با آرماتور بندی مناسب اجرا کرد.
اولین مرحله برای اجرای یک استخر بتنی، تهیه پلانهای مهندسی است. گودبرداری، آرماتوربندی و ساخت فونداسیون در مرحله بعد و با توجه به پلانهای مهندسی انجام میگیرد. برای آرماتوربندی استخرهای بتنی از میلگردهای فولادی استفاده میشود. قالبهای بتنی استاندارد معمولاً از جنس چوب، فایبر گلاس یا فولاد ساخته میشوند. در واقع نوع قالب بندی است که نمای سطح بتن را پس از برداشتن قالبها تعیین میکنند. پس از پایان آرماتور بندی نیز عملیات بتن ریزی انجام میشود.
پس از عمل آوری بتن که زمان آن متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه و ضخامت لایه بتن متغیر است، نمای سطح با استفاده از روشها و مواد مختلف شکل میگیرد.
انواع استخرهای بتنی
استخرهای بتنی از لحاظ شیوه استفاده از بتن خود به زیر گروههای مختلفی تقسیم بندی میشوند.
- اولین گروه از این استخرها، استخرهای ساخته شده با بتن قالب گیری شده هستند. بسته به نوع قالبهای بتنی مورد استفاده، استخرهای قالب گیری شده نیز به دو گروه یکپارچه و چند تکه طبقه بندی میشوند.
گروه دیگری از از استخرهای بتنی، استخرهایی هستند که با استفاده از بتن خود به زیر گروههای مختلفی تقسیم بندی میشوند.
- اولین گروه از این استخرها، استخرهای ساخته شده با بتن قالب گیری شده هستند. بسته به نوع قالبهای بتنی مورد استفاده، استخرهای قالب گیری شده نیز به دو گروه یکپارچه و چند تکه طبقه بندی میشوند.
- گروه دیگری از استخرهای بتنی، استخرهایی هستند که با استفاده از بتن پاشیدنی ساخته میشوند. در این روش، بتن با استفاده از بتن پاش در میان آرماتورهای استخر پاشیده میشود.
- بتن پاشیدنی نیز به روش خشک و مرطوب قابل استفاده است.
- گروه سوم از استخرهای بتنی، استخرهایی هستند که با بتن خشک کوبیده شده ساخته میشوند. گروه چهار نیز استخرهای ساخته شده با بلوک بتنی هستند.
به طور کلی استخرهای بتنی از بتن مسلح ساخته میشوند. از آنجا که بتن مادهای متخلخل است و آب به راحتی در آن نفوذ میکند، پوسته این استخرها معمولاً به همراه یک روکش مقاوم در برابر آب روکش میشوند.
استخرهای بتنی پیش ساخته
استخرهای بتنی پیش ساخته نیز، قابلیت انتقال داشته و میتوان براحتی آنها را در ظرف کمتر از نیم ساعت جابجا نمود. این نوع استخر نیازی به هزینههای عایق بندی و گود برداری نداشته و بعد از نصب یک استخر پیش ساخته میتوان در شرایط مختلف زمانی و آب و هوایی با توجه به نیاز استفاده از فضا آن را جمع نمود در حقیقت این استخرها آماده و ساخته شده با ابعاد کارخانه هستند و پرتابل و متحرک و قابل حمل و نقل هستند، هزینه تهیه و خرید این استخر ها بسیار پایین است و تا یک دهم ساخت استخرهای دیگر است، از انواع این استخر ها میتوان به استخر پیش ساخته اینتکس، ایزی ست، استخر فریمی پیش ساخته، استخر فایبر گلاس و زودیاک اشاره کرد.
ساخت استخر با بلوک سیمان
نحوه ساخت استخر با بلوک سیمان یکی از آسانترین روشهای ساخت استخر است. این روش ساخت استخر اقتصادیترین حالت ممکن برای ساخت استخر ویلایی است. در این روش میتوان پس از زیرسازی و بتن ریزی کف حدود ۱۵ سانتیمتر و مسلح نمودن با آرماتور، دیوارههای بلوکی روی کف ساخت. بدین صورت که پس از تراز نمودن سطح کف استخر و شیب بندی آن میتوان نسبت به چیدن بلوکها اقدام نمود. برای پر کردن بلوکها از ملات روان تری استفاده میکنند تا تمام حفرههای بلوک گرفته شود.
با توجه به عدم استفاده از آرماتور در دیوارههای استخر باید توجه نمود که تمامی چفت و بستهای بلوک کاملاً با دقت چیده شود. پس از مرحله بلوک چینی میتوان با استفاده از رزین عایق بندی استخر که با ملات سیمانی مخلوط میشود عملیات سیمانکاری را انجام داد. استفاده از رزین آب بندی استخر علاوه بر استحکام فوق العاده سیمان و چسبندگی بهتر با بلوک، میتواند در یک مرحله، عملیات آب بندی استخر را نیز انجام دهد.
روشهای ساخت استخر بتنی
- استفاده از بتن مسلح تحت فشار به منظور کسب اطمینان از این که دیوارهها و کف استخر به صورت دائمی در حالت فشاری باقی خواهند ماند. البته از این روش میتوان برای معابر پیرامون کاسه استخر و کف مناطق مرطوب نیز استفاده کرد که البته این بستگی به شیوه طراحی دارد.
- استفاده از بتن مسلح به صورت ساندویچی که این روش موجب افزایش شدید بار مرده سازه میشود.
- استفاده از بتن مسلح با روکشهای pvc، روکشهای مشابه یا روکشهای ضد آب تزیینی به صورت پاششی