پوشش ضد حریق بر پایه مواد معدنی پاششی
پوشش ضد حریق با مواد معدنی پاششی (Spray Mortars) بر پایه مواد معدنی نسوز بوده و حاوی مواد منبسط شده نظیر ورمیکولیت (Vermiculite)، دولومیت، پرلیت و نیز مصالحی نظیر گچ و سیمان، مواد کفزا و غیره هستند. پوشش ضد حریق بر پایه مواد معدنی پاششی به دلیل مقاومت حرارتی بسیار بالا و ضریب رسانایی گرمایی بسیار پایین، روند انتقال حرارت در سازه را کاهش داده و باعث زمان تاخیر در فروپاشی سازه در حدود ۴ تا ۵ ساعت، در برابر حریق میشود که این امر میتواند پوشش ضد حریق بر پایه مواد معدنی پاششی را برای مقابله با حریق بسیار کار آمد کند و این زمان فرصت کافی را برای اطفای حریق توسط نیروهای آتش نشانی فراهم میسازد.
پوشش ضد حریق با مواد معدنی پاششی در برابر حریق هیدروکربنی و حریق سلولزی بسیار مقاوم بوده و میتوان آنها را در سطوح داخلی و خارجی سازه فولادی و بتنی استفاده کرد. میزان ضخامت پوشش ضد حریق با مواد معدنی پاششی بستگی به طراحی سازه و مدت زمان مورد نیاز مقاومت در برابر حریق دارد. پوشش ضدحریق بر پایه مواد معدنی پاششی در ضخامتهای پایین تا ۱ سانتیمتر به وسیله پاشش مستقیم و توسط ماشین بر روی سطوح اجرا میشوند و در ضخامتهای بیش از ۱ سانتیمتر از توریهای ویژه این کار به عنوان تقویت کننده پوشش ضد حریق با مواد معدنی پاششی استفاده میشود.

ویژگیهای بارز پوشش ضد حریق بر پایه معدنی پاششی
- وزن مخصوص پایین مصالح
- کاهش بار مرده سازه
- سهولت اجرا
- چسبندگی مناسب
- مقاومت بسیار بالا در پیشگیری از گسترش آتش بر روی سطح
- جلوگیری از انتقال حرارت ناشی از آتش به سطح سازه
- مقاومت در برابر شوک حرارتی
- عدم ایجاد دود و گازهای سمی
این مزایا، پوشش ضد حریق معدنی پاششی را بخصوص برای مقابله با حریق هیدروکربنی و سلولزی به یک اتنخاب بدون اجتناب تبدیل کرده است. به کارگیری پوشش ضد حریق بر پایه مواد معدنی پاششی به دلیل اطمینان از صحت عملکرد و دقت اجرا از رنگ منبسط شونده و بورد ضد حریق رایج تر است و نیز پوششهای ضد حریق با مواد معدنی نسبت به دو پوشش دیگر از خواص مکانیکی و مقاومتی مناسبتری برخوردار هستند.
پس باید در نظر گرفت که انتخاب نوع پوشش ضد حریق امری سلیقهای نیست و باید با استفاده از رهنمودهای یک مشاور، این کار را انجام داد که بهترین نتیجه از لحاظ مادی و کارایی را بدست آورد.