دیوار برشی
یکی از سیستمهای مناسب برای مقابله با نیروهای جانبی مؤثر بر یک سازه ( اثر باد یا زلزله) استفاده از دیوار سازهای برشی است. اثر زلزله بر ساختمانها از سایر اثرات وارد بر آنها کاملاً متفاوت است. نیروهای ناشی از زلزله به مراتب شدیدتر و پیچیدهتر از سایر نیروهای مؤثر هستند. عناصر مقاوم در مقابل نیروهای فوق شامل قاب خمشی، دیوار برشی یا ترکیبی از آن دو هستند. از لحاظ برتری میتوان گفت که دیوار برشی اقتصادیتر از قاب است. این دیوارها قسمت عمدهی نیروهای جانبی وارد بر سازه و برشهای حاصل از آن را جذب میکنند.
ویبره کردن دیوار برشی
بعضاً در پروژه هایی دیده میشود با زدن ضربه به قالب این عمل را خاتمه میدهند که صحیح نیست و باید تراکم بتن به درستی انجام شود.
روش صحیح ویبره کردن به این صورت است که خرطومی و یا میله را به صورت کاملاً قائم و سریع درون حجم بتن قرار داده و مدت کوتاه (بر حسب سطح و یا ضخامت دیوار متغیر است) نگه داشته سپس به آهستگی با حرکت دادن بالا و پایین خارج نمائید. این عمل را در فاصله ۰/۵ الی یک متر انجام دهید.
معمولاً زمان کافی برای اعمال لرزش با لرزاننده خرطومی بین ۵ تا ۱۵ ثانیه است. اما مدت زمان دقیق باید بر اساس ظاهر شدن شیره بتن بر سطح و تغییر صدای لرزاننده تعیین شود. اگر زمان لرزاندن کم باشد، سنگدانهها حرکت میکنند، اما ملات فرصت کافی برای جاری شدن ندارد و بتن متخلخل میشود. اگر زمان لرزاندن زیاد باشد، مقدار زیادی شیره بتن به سطح آمده که باعث جداشدگی در بتن و ایجاد ترک و کاهش مقاومت سطح بتن و کرمو شدن قسمت های زیرین بتن میشود.
از مایل کردن سر خرطومی در حجم بتن اعتراض نمائید. چون باعث برخورد با آرماتورهای دیوار میشود و همچنین عمل تراکم به درستی انجام نمیشود.
در دیوار برشی بازشو دارد نباید در محل بازشو کل میله را درون بتن قرار داد بلکه فقط نیاز است به اندازه کم حدوداً ۳۰ سانتیمتر از میله را درون بتن قرار داده و کمی بالا و پایین نموده و بعد از ۵ ثانیه خارج نمائید.