پلی یورتان در بخش ساختمان
در اوایل سال ۱۹۶۰ صنایع ساختمانی اروپا استفاده از اسفنجهای سخت پلی یورتان را برای عایق كاری سقف و حتی دیوارها آغاز نمود. كاربرد این مواد همچنین برای عایق كاری لولههای آب سرد و گرم نیز مورد قبول مهندسین قرار گرفت. تحولات جدیدی كه در زمینه استفاده از مواد پلی یورتان بوجود آمده باعث شد در پوششهای بیرونی، درونی و كف ساختمان نیز گریدهای مخصوص دیگری استفاده شود.
پلی یورتان در صنایع یخچال سازی (عایق كاری)
استفاده از اسفنجهای سلول بسته سخت از اوایل دهه ۱۹۶۰ در صنایع یخچال سازی (صنایع تولید لوازم سرد كننده) بیشتر مورد توجه قرار گرفت. پلی یورتان سخت دارای ساختار ملكولی متغیری بوده كه محدوده تراكم آن ۲۵ تا ۱۲۰۰ كیلوگرم بر متر مكعب بوده و تراكم مناسب جهت عایقكاری از ۳۰ تا ۶۰ كیلو گرم بر متر مكعب قابل تغییر است.
عایق پلی یورتان
پلی یورتان به دلیل داشتن خواص و ویژگیهای انحصاری آن در جهان سالیان طولانی است که در صنایع برودتی مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین ویژگیهای پلی یورتان در زمینه عایق
- روشهای متنوع در اجرا: تزریق فوم، اسپری و قطعات پیش ساخته.
- دانسیتههای متنوع پلی یورتان: دانسیته ۲۵ الی ۱۲۰۰ كیلوگرم، كه دانسیته مورد استفاده در پخش عایقها بین ۳۰ تا ۶۰ كیلو متر بر متر مكعب است.
- دوام در مقابل عوامل جوی نامحدود است.
- عدم جذب آب و رطوبت: پلی یورتان خصوصاً در بخشهای كه مساله جذب رطوبت در آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. با میزان جذب رطوبت بسیار كم آن هم صرفاً در سطح خارجی سلولهای مربوط به عنوان بهترین عایق شناخته شده است .
- خواص Excusing یا خود خاموش شوند: پلی یورتان به عنوان یك ماده شیمیایی در مقابل آتش آسیب پذیر است ولی خود سوز نبوده و در صورت قطع منشاء آتش سوزی، خودبه خود خاموش میشود، با افزودن مواد مخصوص میتوان از اشتعال آن نیز جلوگیری نمود.
- مقاوم در برابر محیطهای اسیدی رقیق.
- عدم امكان رشد میكروارگانیزم و باكتریها در عایق پلی یورتان.
- تأمین عایق صوتی بكارگیری پانل پلی یورتان با ضخامت حدوداً ۱۰ سانتی متر اختلاف شدت صدا در دو طرف پانل حدود ۳۰ دسی بل است. این مقدار ۲ برابر فوم پلی استایرن و ۴ برابر بیشتر از دیوار آجری به همان ضخامت بوده و در صورت نیاز به درجات بالاتر تخفیف صدا، میتوان از پانل پورتان به صورت دوجداره استفاده نمود.
- تولید آسان و ارزان سازههای ایزوله.
- خواص مكانیكی بسیار عالی: مهمترین خواص مكانیكی عبارتند از مقاومت فشاری و خمشی جهت آزمایش مقاومت فشاری نمونه اسفنج را بین دو صفحه صاف و موازی فشرده میشود و نیروی وارده در تغییر شكلهای نسبی مختلف و حداكثر ۱۰ % اندازه گیری میشود. مقاومت فشاری شدیداً تابع وزن مخصوص است.
كاربرد فوم
كاربرد اولیه این نوع اسفنج در عایقهای حرارتی است. این عایقها از اهمیت ویژهای در صنایع حمل و نقل و نگهداری مواد غذایی و بخصوص مواد غذایی فاسدشدنی كه باید بصورت یخ زده حمل و نقل شود، دارا هستند و همچنین استفاده در انبار مخزنهای بزرگ خنك كننده، یخچالها و فریزرها از كاربردهای دیگر این نوع اسفنج است. امروزه جهت ساخت خانههای سبز از لحاظ مصرف انرژی، بهینه، بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، جهت عایق بندی لولههای انتقال دهنده مواد محلول، تانكرها و مخازن نگهداری مواد.
صنایع هواپیما سازی، كشتی سازی و …
صنعت ساختمان جهت ایزولاسیون حرارتی، سبك سازی و نماسازی و…