سیستم قالب بندی
سرعت قالب بندی در ساخت ساختمان، یکی از عوامل مهم و قابل تامل در ارزیابی سرعت، کیفیت و هزینه یک پروژه محسوب میشود. و هر چه با مدیریت و کنترل صحیح در اجرای سایر مراحل پروژه بتوان قالب بندی را نیز سریعتر و دقیقتر و سادهتر انجام داد، قطعاً میتوان سرعت اجرای پروژه را بهبود بخشید.
قالب بندی دیوارهای یک طرفه
از آنجایی که در سیستم قالب بندی دیوارهای یکطرفه امکان استفاده از بولت وجود ندارد لذا باید برای مهار فشار جانبی از بولتهای مدفون شده در پی و بدنه دیوار و همچنین از فریمهای کانتیلیور و جکهای مخصوص استفاده شود. در ایران بعلت هزینه بالای این روش معمولاً به همان روش سنتی صورت میپذیرد.
نحوه اجرای قالب بندی دیوار یک طرفه
برای مونتاژ یک دیوار یک طرفه، بعد از دوختن پانلهای یک ردیف به وسیله پین و گوه، به منظور در یک راستا قرار دادن پانلها و ایجاد مقاومت بیشتر در مقابل فشار جانبی بتن، از لوله داربستی به عنوان پشت بند افقی استفاده میشود.
این لولهها با گیره متوسط به پانلها متصل میشوند. این گیره، لوله و دو پانل کنار هم را به طور همزمان و محکم نگه میدارد و باعث میشود که در اثر حمل و نقل قالب به صورت یکپارچه، این قطعات از هم جدا نشوند. برای در یک راستا قرار دادن پانلها از نظر عمودی یا شاقول کردن آنها، میتوان از یک ردیف لوله دیگر در راستای عمود بر این لولهها نیز استفاده کرد. برای اتصال این لولهها میتوان از گیره دو لوله یا گیره بلند استفاده کرد. در ضمن میتوان به جای لوله داربستی از قوطی، ناودانی یا تیرآهن نیز استفاده کرد که با گیره بلند قابل اتصال هستند.
با اضافه کردن تعدادی سولجر به جای لولههای عمودی، میتوان قطعات بزرگی از قالبها را مونتاژ کرده و با جرثقیل به راحتی جابجا نمود. برای اجرای سازههای سنگین و مرتفع و نیز در موارد تکراری که باز و بسته کردن پانلها وقت گیر است، از این روش برای ساختن پانل یکپارچه استفاده میشود. این امر باعث افزایش سرعت قالب بندی و در نتیجه صرفه جویی در زمان، کاهش قابل توجه استهلاک پانلهای کوچکتر و همچنین پایین آمدن هزینه دستمزد و نصب قالب به ویژه در ارتفاع میشود.
تجهیزات مورد نیاز
- پانلها
- پین و گوه (یا کلمپس)
- لوله داربستی (یا ناودانی)
- گیره متوسط (گیره دو لوله و بلند)
- سولجر
- بولت عصایی
- واشر کاس
- مهره بولت (خروسکی)