قالب فلزی
از قالب فلزی هم میتوان برای کلاف تحتانی استفاده کرد ولی برای پروژههای کوچک مقرون به صرفه نیست. این قالبها قبل بسته شدن روغن کاری میشوند. حالتی هم است که خاک منطقه به عنوان قالب عمل میکند در این موارد پی را به عرض و عمق مورد نظر کنده بعد دیوارههای پی را با پلاستیک میپوشانند و زمین خود نقش قالب را ایفا میکند و نیازی به قالب نیست. عایق بندی به علت این است که آب بتن جذب نشده و نسبت آب به سیمان بتن تغییر نکند.
قالب فلزی مشبک روفیکس
روفیکس، قالب درجایی است که اغلب برای اجرای سقفهای مرکب بتنی و دیوارهای یک پارچه از آن استفاده میشود. از جمله خصوصیات روفیکس مانند سبکی، صرفه اقتصادی با توجه به شرایط اقلیمیِ اکثر مناطق ایران، سرعت و سهولت در نصب، نیاز به استفاده از آن را اجتناب ناپذیر کرده است.
روفیکس صفحه فلزی مشبکی است با هفت ناودانی به شکل V و تعداد حداقل ۷۰۰۰ شبکه در هر متر مربع است. مواد اولیه روفیکس ورق روغنی و یا گالوانیزه به ضخامت ۸۰/۰ یا ۷۰/۰ میلیمتر از نوع DIN 1623-1 یا ST12 فولاد مبارکه است. روفیکس موارد استفاده متفاوتی دارد. یکی از کاربردهای آن، شکل قالب برای سازههای مختلف بتنی است.
- مزایای اجرایی
- سرعت و سهولت در اجرا
- عدم نیازبه نیروی ماهر
- کاهش هزینه مصالح سقف
- عدم نیاز به شمع یا جک
- بدون نیاز به بالابر ویا جرثقیل برای نصب روی طبقات
- حذف قالب بندی به روش سنتی
- امکان بتن ریزی همزمان همه طبقات
- کاهش ضخامت و وزن سقفها
- ایمنی بیشتر در مقابل زلزله
- کاهش مصرف مصالح در اسکلت ساختمان
- ایجاد سقف دوجداره وعایق دربرابرصدا و حرارت
- قابلیت عبور تآسیسات از داخل ضخامت سقف
- جلوگیری از پوسیدگی لولهها
- قابلیت شکل پذیری بی نظیر برای ساخت فرمهای پیچیده
- قابلیت حمل مساحتهای زیاد با صرف حداقل انرژی و هزینه
- بدون ضایعات در بارگیری، حمل، نگهداری و نصب
کاربردهای روفیکس نسل اول
نکات عمومی در ساختن قالبها
در ساختن قالب اجزا مختلف بتنی زیر را باید رعایت کرد.
- صفحات و اندازه قالبها باید به اندازه کافی به هم چسبیده و متصل شوند تا از خارج شدن شیره بتن که باعث ایجاد حفرههایی در سطح بتن میشود، کرموشدن بتن جلوگیری شود.
- قبل از بتن ریزی قالبها را باید در تمامی جهات عمودی و افقی کنترل نمود و از استحکام پشت بندها، دستکها و تیرهای نگهدارنده قالب مطمئن شد.
- در موقع بتن ریزی قالبها را باید پیوسته کنترل کرد و در صورت لزوم آنها را تنظیم یا تقویت کرد.
- قبل از بتن ریزی تمامی قسمتهای داخلی قالب را باید کنترل نمود و آن را از هر گونه اشیا اضافی نظیر خردههای چوب پاک کرد.
- اگر ارتفاع بتن ریزی بیش از ۱/۵ متر باشد باید از وسایلی نظیر ناودانهای فلزی یا لولههای لاستیکی استفاده کرد تا از جدا شدن دانههای شن و ماسه و دوغاب سیمان از هم جلوگیری شود.
- در موقع ویبره کردن بتن باید انتهای ویبراتور تا خد پایین بتن پایین برد و حتی بتن ریخته شده قبلی را تا حداکثر ۲۰ سانتیمتر ویبره کرد. باید توجه داشت که ویبره کردن بتن ریخته شده قبلی، بخصوص اگر بتن نسبتاً سخت شده باشد، ممکن است باعث باز شدن و شکستگی قالب، به خصوص در مورد دیوارها و بتنها شود. یادآوری میشود که ویبره کردن بتن ریخته شده قبلی در صورتی که بتن به حالت پلاستیکی در آید برای بتن ضروری نخواهد داشت.
- موقعی که بتن ریزی با پمپ و از ته قالب انجام شود باید توجه داشت که پر کردن قالب از بتن با سرعت زیاد صورت گیرد تا از سخت شدن آن قبل از پر شدن قالب جلوگیری شود. در صورتی که قدرت پمپ و میزان بتن ریزی به اندازهای کم باشد که بتن شروع به رفتن کند فشار زیادی به سطوح داخلی قالب وارد آمده و ممکن است باعث باز شدن و شکستگی شود.