پانل دیواری الیاف بتن
فناوری پانلهای الیاف بتن در زمره اجزا ساختمانی غیر باربر و غیر سازهای قرار میگیرند و با توجه به مواد تشکیل دهنده دارای وزن کم و سازگاری زیاد با محیط زیست هستند. این پانلها از مجموعه فراوردههای پشم چوب کارخانهای محسوب میشود و مواد اصلی تشکیل دهنده آنها، سیمان، چوب است که در طول فرانید تولید، برخی مواد افزودنی به آنها اضافه میشود و نشاسته چوب به عنوان منبع حمله حشرات موذی، از آن حذف میشود.
با توجه به مواد تشکیل دهنده و فرایند تولید قالب بندی، تولید این پانلها به سهولت انجام میشود و امکان دستیابی به طرحهای متنوع برای قالببندی وجود دارد.
ابعاد متداول این پانلها به میلیمتر ۲۵×۶۰۰×۲۰۰۰، ۵۰×۶۰۰×۲۰۰۰ ، ۷۵×۶۰۰×۲۰۰۰ است. بیشترین استفاده از این پانلها در دیوارهای غیر باربر در جداکنندههای داخلی یا دیوارهای بین واحدهای مسکونی مجاور هم و نمای ساختمان است.
این پانلها به راحتی توسط اردههای دستی یا برقی قابل برشکاری و شکل دهی است و به راحتی میتوان برای اتصال قطعات مختلف به این پانلها از پیچ و مهره یا میخ استفاده کرد. همچنین این پانلها سازگاری کامل با انواع نازک کاری، گچ، ملات سیمان، سنگ، سرامیک و رنگ را دارد. تعبیه قطعات و تجهیزات مربوط به تاسیسات نیز به راحتی در دیوارهای حاصل از این پانلهای امکان پذیر است.
سبکی و وزن کم این پانلها، ویژگیهای پانل در برآوردن ضوابط مقررات ملی ایران در زمینههای انرژی، حریق، و آکوستیک نسبت به محصولات مشابه، سهولت حمل و نقل و نصب و نیز اثر استفاده از این پانلها در کاهش مقدار هزینه تمام شده یک ساختمان در مقایسه با سایر مصالح مشابه، از سایر مزایای این پانلها محسوب میشود. این پانلها در زمینههای مختلف انرژی، حریق، آکوستیک و سازه و زلزله در این مرکز مورد بررسی قرار گرفته و استفاده از آنها در حیطه الزامات مربوط به این فناوری مجاز است.
الزامات پانل دیواری الیاف بتن
این پانلها از مجموعه فرآوردههای پشم چوب کارخانهای محسوب میشود و استفاده از آن به عنوان پانل غیر باربر در جداکنندههای داخلی و یا دیوارهای بین واحدهای مسکونی مجاور و نمای ساختمان به شرط رعایت الزامات زیر مجاز است.
الزامات فراوردههای پشم چوب کارخانهای باید مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۹۴۷ سال ۱۳۸۷ باشد. ویژگیها برای تمام کاربردها به شرح زیر است.
- پایداری ابعادی تحت شرایط رطوبت و دمای معین دالهای پشم چوب باید مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۷۲۹۴ تعیین شود. آزمون باید بعد از قرارگیری آزمونهها به مدت ۴۸ ساعت و در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۹۰٪ انجام شود. تغییر نسبی ضخامت نباید بیش از ۳٪ باشد. تغییرات نسبی در طول، عرض نباید بیش از ۰/۵٪ باشد.
- چگالی ظاهری دالهای پشم چوب باید مطابق استاندارد ملی ایران شماره ۷۱۱۸ تعیین شود. هیچ نتیجه آزمونی نباید از مقدار اعلام شده بیشتر از ۱۰ ٪ تفاوت داشته باشد.
- سازگاری دالهای پشم چوب و لایههای پشم چوب دالهای پشم مرکب با سایر مصالح ساختمانی از طریق اندازه گیری مقدار کلراید مطابق استاندارد مربوط ارزیابی میشوند.
اتصال این پانلهای به یکدیگر و به عناصر سازهای باید به گونهای باشد که ضمن تامین پایداری دیوارهای حاصل در برابر بارهای خارج از صفحه از اندرکنش دیوار و سازه اصلی تا حد امکان جلوگیری شود.
ضخامت پانل باید متناسب با ضریب هدایت حرارتی محصول و مطابق با شرایط ساختمان و گروه بندی آن بر اساس ضوابط مندرج در مبحث ۱۹ مقررات ملی ایران به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی انتخاب شود.
لازم است پیش بینیهای لازم برای جلوگیری از بروز میعان در داخل پانل و نفوذ آبهای ناشی از بارندگی صورت گیرد.
رعایت مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان و مسکن در خصوص حفاظت ساختمانها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی عنصر ساختمانی الزامی است.
صدابندی هوابرد جداکنندهای بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان باید مطابق مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان ایران تامین شود.
ضخامت پانلهای برای استفاده به عنوان جداکنندههای داخلی یا دیوارهای بین واحدهای مسکونی مجاور و نمای ساختمان با احتساب اندودهای به کار گرفته شده باید منطبق بر الزامات مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان ایران باشد.
تامین تمهیدات لازم جهت اجرای اندودهای تر و شخک از حیث مقاومت و دوام الزامی است.
تمامی مصالح و اجزا در این سیستم از حیث دوام، خوردگی ، زیست محیطی، بهداشتی، غیره باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آیین نامههای ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و مورد تایید به کار گرفته شود.
اخذ گواهینامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.