سیمان رنگی
سیمان رنگی نوعی سیمان سفید است که با استفاده از رنگدانهها به رنگهای مختلف در میآید. سیمان رنگی بیشتر در طرحهای تزئینی و نمای ساختمانها کاربر دارد. یکی دیگر از کاربرهای این نوع سیمان برای ایجاد سطوح رنگی در خیابانها است. این نوع سطوح با توجه به رنگی که دارند، جذب نور خورشید را تشدید یا تضعیف میکنند. از آنجا که بعضی از این رنگدانهها خاصیتهای سیمان سفید را تغییر میدهند، استفاده از این نوع سیمان برای ایجاد سازههای سنگین مرسوم است.
در ساخت سیمان رنگی بهترین زمان اضافه کردن مواد رنگ زا در مرحله آسیاب نمودن کلینکر سیمان است، زیرا افزودن رنگ سیمان در حین مخلوط کردن بتن به منظور ایجاد رنگ یکسان و یکنواخت در بتن کمی مشکلتر است. هر چند با استفاده از مواد افزودنی فوق روان کننده بتن به پراکندگی مواد رنگ زا در مخلوط میتوان کمک کرد ولی از همخوانی مواد رنگ زا مورد استفاده با فوق روان کننده بتن بایستی اطمینان حاصل نمود.
یکی از مشخصات سیمان رنگی این است که رنگ سیمان به کار رفته درآن در استانداردهای انگلستان BS1014 و امریکا ASTMC979 است. نرمی این مواد بایستی به اندازه سیمان و یا نرمتر از آن باشد. رنگ سیمان نباید تاثیر سوء روی کسب مقاومت سیمان رنگی و یا حباب زایی آنها داشته باشند و اثر شیمیایی بر سیمان نداشته باشند. برای مثال کربن سیاه که بسیار نرم است تقاضای آب مخلوط را افزایش داده و درصد هوای مخلوط را کاهش میدهد. به همین دلیل بعضی از مواد رنگ زا با مواد حباب زا با هم آسیاب میشوند. در صورتی که مواد رنگ زا با مواد پرکننده مخلوط شود، خیلی مهم است که دقت شود این مواد واکنش شیمیایی ندهند. طبق مشخصات استاندارهای بین المللی مقاومت ۲۸ روزه بتن ساخته شده از مواد رنگ زا نباید کمتر از ۹۰ درصد مقاومت بتن ساخته شده با سیمان بدون مواد رنگ زا (بتن کنترل) باشد و مقدار آب مورد نیاز برای روانی یکسان، از ۱۱۰ درصد مقدار آب بتن کنترل بیشتر نشود. زمان گیرش مخلوط نباید زیاد بر اثر مواد رنگ زا تغییر کند.
مواد رنگ زا معمولاً اکسیدهای مواد غیرآلی هستند و باید به صورت نامحلول بوده و تحت تاثیر نور قرار نگیرند. نظر به اینکه مواد رنگ زا خاصیت سیمانی ندارند، مخلوطهای بتنی ساخته شده از سیمان رنگی باید کمی پرعیارتر از معمول ساخته شوند (معمولاً تا ۱۰۰ درصد). رنگهای متنوعی از اسیدهای مواد غیرآلی قابل دسترس است که شامل اکسید آهن برای تولید رنگهای زرد، قرمز، قهوهای و سیاه، اکسید کرم برای تولید رنگ سبز و زرد مایل به سبز، اکسید منگنز برای تولید آبی آسمانی و لاجوردی، اکسید کبالت برای تولید رنگ قهوهای و اکسید تیتانیم برای تولید رنگ سفید است.
ترکیبات رنگ دهنده
رنگدانههای استفاده شده در سیمان رنگی، فلزات رنگی هستند که باید از استاندارد ASTM C 979 پیروی کنند. این استاندارد خصوصیتهای سیمانهای رنگی را مشخص میکند. در بیشتر مواقع برای ایجاد رنگ دلخواه چندین رنگدانه را با یکدیگر ترکیب میکنند. میزان رنگدانههای اضافه شده به سیمان سفید میزانی بین ۰/۵ تا ۲۲ درصد وزن سیمان است. در عین حال استفاده از رنگدانههای کربنی برای به دست آوردن رنگهای تیره دیگر مورد قبول نیست. برای رنگهای قرمز، زرد، قهوهای، سیاه از اکسید آهن، برای رنگهای سیاه و قهوهای ازاکسید منگنز، برای رنگ سبز از اکسید کروم، برای رنگ آبی از اکسید کبالت، برای رنگ زرد از گل اخرا استفاده میشود.
مواد کاربرد سیمان رنگی
سیمان رنگی مانند سیمان سفید است و بیشتر جنبه معماری و تزئینی دارد. این بتنها رنگی اغلب رنگشان کم رنگ تر می شود، حتی وقتی که مواد رنگ زای تایید شده استاندارد به کار برده شود. دلیل این امر تشکیل لایه سفید رنگ کربنات کلسیم روی سطح بتن است که به خاطر آزاد شدن هیدروکسید کلسیم در زمان هیدراسیون و ترکیب آن یا دی اکسید کربن موجود در هوا است. شستن با جوهر نمک رقیق (محلول ۱ به ۱۰ اسید موریاتیک) این لایه را، برای جلوگیری از نفوذ اسید به داخل منافذ بتن و متعاقباً خوردگی آرماتورها، میتوان ابتدا سطح بتن را کاملاً خیس کرد و سپس با جوهر نمک رقیق لایه سفیدک را شست و در انتها با آب سطح بتن را از جوهر نمک کاملاً پاک نمود.
پوشش سیمانی پلیمری
برای ایجاد پوششی مناسب و آب گریز در نماهای داخلی و خارجی ساختمان که پیوستگی و چسبندگی مناسبی نیز به سطح ساختمان داشته باشد و همواره از مواد آلاینده در امان بوده و سطحی تمیز را نشان میدهد استفاده از این پوشش سیمانی پلیمری توصیه میشود.
محصولی است که از ترکیب سیمان، پلیمر و برخی مواد معدنی به دست میآید و بیشتر در نماهای داخلی و خارجی، دیوارها و ساختمانها به کار میرود و خاصیت پلیمری آن با ترکیب سیمان، چسبندگی و قدرت پیوندی خوبی را حاصل میکند. این محصول که دارای ویژگی عایق رطوبتی و آب گریزی است، سطحی همیشه تمیز را نشان میدهد که در رنگهای مختلف قابل عرضه است. نمای سیمانی پلیمری در ضخامتهای مختلف (۲ تا ۱۰ میلیمتر) اجرا میشود. برای جلوگیری از به وجود آمدن ترک و ریزش کمتر مواد زمان اجرا استفاده از مش فایبر گلاس پیشنهاد میشود.
مزیتها
- یکپارچه و بدون درز بودن
- چسبندگی مناسب به سطوح زیرین
- مقاومتهای مکانیکی بالا با توجه به ضخامت پایین
- قابلیت اجرا از ضخامت ۱ تا ۴ میلیمتر در یک مرحله
- قابلیت بهرهبرداری سبک پس از ۲ ساعت
- بدون افت حجم و ترک خوردگی
- تراز کردن سطوح با تلورانس ۱ میلیمتر
- سازگار با محیط زیست
ملات آماده رنگی
این ملات نوعی ملات سیمانی رنگی است که در رنگهای متنوع (زرد، سبز، قرمز، آبی، لاجوردی، مشکی، صورتی، قهوهای و نارنجی) است.
موارد کاربرد سیمان رنگی
- نمای ساختمانها
- محوطه سازی و زیباسازی فضاهای اطراف ابنیه
- کف سازی داخل ساختمانها
- کف پوش پیاده روها و پارکها
- کف پوش داخلی ساختمانها
- نقاشیها و علائم ماندگار در کف خیابانها
- سکوها و سرویسهای بهداشتی
- انسداد یا کاهش منافذ در محیط بتن برای جلوگیری از خوردگی آرماتور